SUA acuză de manipulare giganţii petrolului

107

Parnon Energy și Arcadia Energy, doi giganţi ai comerţului cu petrol, au fost daţi în judecată de guvernul american. Cele două companii sunt acuzate că s-au folosit de poziţiile de forţă de piaţă pentru a crea impresia unei crize de petrol, mărind astfel preţurile mărfurilor.

„Reclamaţii au creat un cerc manipulator, în care au ridicat preţul ţiţeiului la cote artificiale după care le-au scăzut, realizând profituri ilegale", se arată în dosarul depus la un tribunal din New York. Schema pe care au lucrat cele două companii a fost aplicată în primul trimestru al lui 2008. Pagubele se ridică la 50 de milioane de dolari iar în cadrul procesului se cer despăgubiri de trei ori mai mari decât profiturile ilicite obţinute de cele două companii.

Arcadia a mai fost acţionată în judecată în 2000 de rafinăriile americane TOSCO tot pentru presiuni asupra pieţei. Și compania BP a fost amendată cu 2.5 milioane de dolari, în 2003, pentru manipularea pieţei. Ambele companii Parnon și Arcadia sunt controlate de magnatul în transporturi navale John Fredriksen, un norvegian care trăiește în Cipru. Averea de 10,7 miliarde de dolari îl așază pe poziţia 72 în topul miliardarilor lumii.

Ieri, 24 mai, SUA a sancţionat compania venezueleană de stat PDVSA pentru comerţ și livrări de petrol în Iran. Sancţiunile sunt însă simbolice și nu afectează decât eventualele tranzacţii ale companiei cu firme americane. Oficialii din Venezuela au acuzat interese „imperialiste" americane. „Trimitem un mesaj clar companiilor din întreaga lume: cei ce continuă să sprijine iresponsabil sectorul energetic al Iranului sau vor ajuta Iranul în eludarea sancţiunilor americane vor avea de suferit consecinţe semnificative", a spus adjunctul ministrului de externe american. Alături de compania venezueleană au mai fost sancţionate Royal Oyster Group și Speedy Ship din Emirate, Tanker Pacific din Singapore, Ofer Brothers Group din Israel și Associated Shipbroking din Monaco.