Ţările membre UE, despărţite prin nivelul de sărăcie

46

O distanţă din ce în ce mai mare se creează între statele membre ale Uniunii Europene, pe fondul crizei economice şi a nivelului de sărăcie care diferă foarte mult între state.

Cei mai afectaţi de către scăderea nivelului de trai sunt tinerii, femeile şomere şi mamele singure, categorii care predomină în ţările din estul şi sudul Uniunii.

„Cele mai multe sisteme şi-au pierdut abilitatea de a proteja venitul familiilor de efectele crizei," a declarat un comisar european la Bruxelles.

Laszlo Andor, care prezintă analiza anuală pe segmentul de dezvoltare socială şi şomaj, arată că aproape 19 milioane de oameni sunt în prezent şomeri, în zona euro, iar ţările cu cele mai mici niveluri de şomaj pe termen lung sunt şi cele care asigură servicii precum consiliere şi instruire. Conform raportului, asemenea servicii lipsesc în ţările baltice şi Grecia.

Studiul mai arată că aproape jumătate din toţi locuitorii statelor membre au trecut printr-o scădere a venitului şi o creştere a nivelului de sărăcie. „Una din cinci familii din Bulgaria, Cipru, Grecia, Ungaria, Letonia şi România abia reuşesc să se descurce," scrie EuObserver.

Prin comparaţie, veniturile din ţările nordice, precum Germania, Polonia şi chiar Franţa au crescut.