Va primi sau nu Grecia banii promişi?

17

Astăzi soarta Greciei va fi dezbătută la Bruxelles de miniştrii de finanţe din zona euro. Atena are nevoie de 130 de miliarde de euro din partea UE şi a FMI, până pe 20 martie când expiră data achitării obligaţiunilor de stat. Dacă Grecia nu se achită de datorie, va intra în faliment.

Însă există speranţe, din moment ce detaliile înţelegerii pentru girarea banilor au fost stabilitate, conform ministrului de finanţe francez, citat de BBC.

Premierul Greciei, Lucas Papademos,a fost duminică la Bruxelles pentru a încheia înţelegerea care ar salva Grecia de la faliment. Conform noului plan, încă 100 de miliarde de euro vor fi şterse din datoria Greciei.

Ministrul de finanţe francez, Francois Baroin, a spus foarte răspicat că Grecia nu îşi mai permite să aştepte. Are nevoie de bani urgent. Atât cancelarul Germaniei cât şi premierul Italiei şi-au exprimat încrederea că Grecia va primi ajutorul financiar, după discuţia de vineri cu Papademos, informează EUobserver.

Şi Statele Unite, prin persoana secretarului Trezoreriei americane, Timothy Geithner, încurajează FMI să sprijine ajutotul financiar pentru Grecia.

„Este un pachet de reforme foarte solid şi foarte dificil, care merită susţinerea comunităţii internaţionale şi a FMI. Statele Unite vor încuraja FMI să susţină acest acord", a transmis Timothy Geithner într-un comunicat.