China cere pace în Siria, dar îl susţine pe Assad

46

China şi Rusia au respins prin dreptul la veto rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU cu privire la condamnarea regimului criminal din Siria. Asta a permis ca persecutarea civililor să continue. Sâmbătă trupele siriene au deschis focul asupra unei procesiuni de înmormântare în Damasc. China a reacţionat şi a cerut pace şi înţelegere între guvern şi opoziţie.

Ministrul de externe al Chinei tocmai se întâlnise cu preşedintele Siriei, Assad, cu puţin timp înainte de atac. Zhai Jun a precizat că ţara sa este „foare îngrijorată de criza care se înrăutăţeşte", citează Guardian.

Cu toate că săptămâna trecută premierul chinez, Wen Jiabao, a declarat că Beijingul „nu protejează absolut nicio facţiune în conflictul din Siria", la întâlnirea de sâmbătă oficialul chinez a cerut oprirea violenţelor de ambele părţi pentru ca alegerile parlamentare, denunţate de opoziţie, şi referendumul pentru reformarea constituţiei să se poată desfăşura în pace.

Fiul unui fost preşedinte sirian şi unul dintre oamenii de afaceri de succes din această ţară a apreciat că acţiunea militară nu mai poate dura decât maxim şase luni, după care vor fi „milioane de persoane în stradă". Faisal al-Qudsi a afirmat însă că administraţia preşedintelui Bashar al-Assad va lupta până la capăt, relatează BBC News Online.