Esenţiale azi, 12 octombrie

105

Trei bănci din România au cel mai mare profit din UE

Banca Transilvania, BCR și BRD au cea mai ridicată profitabilitate din ţările UE, de trei ori peste media europeană. Acestea au înregistrat un randament mediu al capitalurilor de peste 21% la jumătatea anului, în creștere cu 2,1 puncte procentuale faţă de primul trimestru al anului, au arătat datele Autorităţii Bancare Europene. O evoluţie asemănătoare o au și bănci din Ungaria, cu un randament de aproape 18%, și din Bulgaria, Lituania și Letonia, cu aproximativ 13%. Rezultatul băncilor din România este explicabil prin marja netă de dobândă ridicată.

Au scăzut înmatriculările de autoturisme

Introducerea și în România de la 1 septembrie a procedurilor WLTP de testare a emisiilor a cauzat o prăbușire a înmatriculărilor cu 70%, aceasta reprezentând cea mai mare scădere din Europa. Și piaţa de autoturisme second hand a scăzut în luna septembrie, cu 56%, ritmul de import fiind cu 16% mai mic faţă de anul trecut.

Adina Florea, în fruntea DNA

Ministerul Justiţiei a primit avizul de la CSM cu privire la numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-șef al DNA, urmând ca luni avizul să fie analizat în vederea luării unei decizii, a anunţat ministrul justiţiei, Tudorel Toader. Deși Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ propunerea de numire a Adinei Florea, Tudorel Toader a declarat că va înainta președintelui propunerea de numire, indiferent de avizul CSM.

Cum poate scăpa de la moarte românul din Malaysia

Ionuţ Gologan, românul condamnat la moarte în Malaysia în 2016 pentru trafic de droguri, ar putea scăpa de pedeapsa capitală întrucât guvernul din Malaysia a decis abolirea pedepsei capitale. Decizia este salutată atât de organizaţiile internaţionale pentru drepturile omului, cât și de diplomaţii străini. Deţinuţii condamnaţi la moarte ar putea să fie ori eliberaţi, ori să le fie comutate pedepsele. Cei mai mulţi dintre ei au fost condamnaţi pentru crime, răpiri, trafic de droguri sau trădare.

Persoanele care divorţează ar putea beneficia de concediu plătit

Un proiect de lege depus la Senat de către deputatul PSD Georgian Pop prevede ca persoanele care divorţează să beneficieze la cerere de trei zile de concediu plătit pentru că „trec prin trauma desfacerii căsătoriei” şi au nevoie de timp liber pentru „soluţionarea problemelor”. Iniţiatorul menţionează că de acest beneficiu ar avea parte doar persoanele asigurate în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat.

Uraganul Michael a produs pagube inimaginabile

Micheal este al treilea cel mai puternic uragan care a lovit teritoriul continental al Americii în ultimii 100 de ani. Uraganul a lovit puternic statele Florida, Georgia și Carolina de Nord. „Acest uragan a fost pur şi simplu un monstru, iar pagubele pe care le-a făcut nu sunt încă estimate complet. Distrugeri inimaginabile. Foarte multe vieţi au fost schimbate pentru totdeauna. Foarte multe familii au pierdut totul”, a declarat Rick Scott, guvernator de Florida.

În Lituania s-a legalizat utilizarea medicală a canabisului

Parlamentul lituanian a adoptat joi o lege care le permite medicilor să prescrie medicamente derivate din marijuana. Proiectul de lege a fost votat de 90 din cei 141 de deputaţi. Legea prevede „foarte clar că medicamentele care conţin canabis înregistrate în Uniunea Europeană vor fi, sub un control strict, prescrise de medici pacienţilor suferinzi de scleroză în plăci, cancer şi boli autoimune”. Consumul de marijuana în scopuri recreative rămâne ilegal în Lituania.

Preşedintele Venezuelei se teme de asasinate

Liderul venezuelean a acuzat administraţia Trump că intenţionează să îl asasineze. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate al Casei Albe a declarat că „politica Statelor Unite privind restaurarea pașnică a democraţiei în Venezuela nu s-a schimbat”. În urmă cu două săptămâni președintele american a declarat că este de acord să se întâlnească cu președintele Maduro. Opoziţia din Venezuela consideră că Maduro formulează acuzaţii la adresa altor state pentru a-şi „masca incompetenţa”.

Rusia a efectuat teste nucleare

La ordinul președintelui Vladimir Putin, armata Rusiei a efectuat joi teste ale forţelor nucleare strategice, submarine atomice şi bombardiere strategice, lansând numeroase rachete din marea Barents şi din marea Ohotsk. Toate rachetele au atins ţintele din poligoane. Exerciţiile au avut rolul de a testa organizarea sistemului de comandă militar de la centrul de control spre unităţile militare regionale.

Probleme la lansarea rachetei Soyuz

Racheta Soyuz care trebuia să îi transporte pe astronautul american Nick Hague şi pe cosmonautul rus Aleksei Ovcinin pe Staţia Spaţială Internaţională a avut probleme la lansare, iar echipajul a fost nevoit să aterizeze de urgenţă, din cauza unei defecţiuni survenite la motor. După aproximativ 114 de secunde de zbor, sistemul de evacuare de urgenţă s-a activat, separând capsula echipajului de rachetă. Cei doi astronauţi, care se pregăteau pentru o misiune de șase luni, sunt în stare bună și nu necesită intervenţii medicale. În urma incidentului, Rusia a decis să suspende toate lansările cu echipaj uman pentru a investiga ce s-a întâmplat. Soyuz este printre cele mai vechi modele de rachete, dar și unul dintre cele mai sigure.

Statul Washington anulează pedeapsa cu moartea

Curtea Supremă a statului american Washington a declarat joi că pedeapsa capitală nu este neconstituţională în sine, dar este aplicată în mod arbitrar şi rasist, ceea ce o invalidează juridic. Statul Washington este al 20-lea stat american care desfiinţează pedeapsa cu moartea. Un studiu arată că în acest stat pedeapsa cu moartea se aplică foarte diferit de la un tribunal la altul şi că în cazuri similare şansele de a fi condamnat la moarte sunt de peste patru ori mai mari pentru infractorii de culoare decât pentru cei albi.