Spitalul Adventist Washington oferă tratamente inovatoare pentru inimă

212

Spitalul Adventist HealthCare Washington (WAH) este primul spital din zona sa care intervine în insuficienţa mitrală prin proceduri minim invazive, fără o intervenţie chirurgicală. Insuficienţa mitrală, sau regurgitarea mitrală, afectează 1 din 10 persoane cu vârsta peste 75 de ani.

Chirurgii WAH, din Montgomery County, Maryland (SUA), au efectuat prima plastie de valvă mitrală transcateter, sau procedura MitraClip, în luna septembrie 2018. Procedura minim invazivă constituie o soluţie pentru pacienţii cu insuficienţă de valvă mitrală la care chirurgia este prea riscantă din cauza vârstei avansate sau a bolii cronice.

Valva mitrală este situată între ventriculul stâng (VS) și atriul stâng (AS) și permite trecerea sângelui în diastolă (când mușchiul inimii se relaxează) într-o singură direcţie, din AS în VS. Trecerea anormală a sângelui din VS în AS în sistolă (când mușchiul inimii se contractă și valva este în mod normal închisă) se numește insuficienţă mitrală, sau regurgitare mitrală. Această afecţiune se manifestă prin oboseală și dispnee la efort (respiraţie dificilă), palpitaţii, tuse uscată, ameţeli, creștere rapidă în greutate, urinare excesivă.

Procedura MitraClip se efectuează prin introducerea unui tub mic, numit cateter, cu un clip de mărimea unei mici monede, printr-o incizie, în vena femurală până la inimă. Clipul oprește trecerea anormală a sângelui, permiţând inimii să pompeze sânge în organism în mod normal.

„Ne străduim să oferim cele mai inovatoare tratamente pentru a satisface nevoile fiecărui pacient”, a declarat Niv Ad, medic chirurg cardiolog și director al Centrului de Cercetare pentru Chirurgie Cardiacă la WAH.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii are ca obiectiv să reducă cu 25% decesele premature cauzate de bolile cardiovasculare până în anul 2025. În prezent, aproximativ 610.000 de oameni mor în Statele Unite în fiecare an de boli de inimă, ceea ce înseamnă că 1 din 4 decese este cauzat de afecţiuni cardiace. În multe dintre ţările Europei, decesele și îmbolnăvirile înregistrate din cauze cardiovasculare sunt în scădere, în România însă, afecţiunile cardiovasculare reprezintă principala cauză de mortalitate. La fiecare 30 de minute un român are un infarct, iar 1 din 10 pacienţi moare, atenţionează medicii.