Esenţiale azi, 18 octombrie

117

România, ţara cu cele mai mari creșteri de preţuri din UE

Pentru a opta lună consecutiv, România a avut cea mai mare inflaţie anuală din UE, de 4,7%, arată datele Eurostat. Comparativ cu luna august, ritmul de creștere a preţurilor s-a menţinut constant. În topul scumpirilor, România este urmată de Ungaria, cu 3,7%, și de Bulgaria, cu o rată a inflaţiei de 3,6%. La polul opus se situează Danemarca, cu 0,5%, și Grecia, cu 1,1%. La nivelul UE, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 2,2%.

A scăzut sprijinul românilor pentru apartenenţa ţării la UE

Un sondaj Eurobarometru ale cărui rezultate au fost date publicităţii miercuri arată că sprijinul românilor pentru apartenenţa la Uniunea Europeană este de 49%, cu 10% mai puţin faţă de luna aprilie. Totuși, în cazul organizării unui referendum privind apartenenţa la UE, 65% dintre români ar vota pentru ca România să rămână membră. La nivelul Uniunii Europene, sprijinul cetăţenilor pentru apartenenţa la blocul comunitar a crescut ușor, ajungând la 62%.

Președintele Coreei de Sud se întâlnește cu papa Francisc

Pregătindu-se pentru întâlnirea cu papa Francisc de joi, președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, a declarat că este sigur că se poate obţine pacea în Peninsula Coreea. „Rugăciunile noastre de astăzi se vor transforma în realitate cu siguranţă. (…) Vom realiza pacea şi vom depăşi diviziunea fără greş”, a declarat liderul sud-coreean. De asemenea, în cadrul audienţei cu papa Francisc, Jae-in îi va înmâna acestuia o invitaţie din partea președintelui Kim Jong-un pentru a vizita Coreea de Nord.

Austria vrea să micșoreze alocaţiile pentru copiii imigranţilor

Parlamentul Austriei și-a exprimat intenţia de a indexa alocaţiile copiilor cetăţenilor din alte state europene care îşi desfăşoară activitatea pe teritorul statului austriac. Pe fondul acesta, ministrul muncii din România, Lia Olguţa Vasilescu, s-a întâlnit la Bruxelles cu Marianne Thyssen, comisar european pentru Ocupare, Afaceri Sociale, Competenţe și Mobilitate și și-a exprimat îngrijorarea faţă de această propunere. În cazul în care s-ar adopta o astfel de măsură, statul austriac riscă chiar o procedură de infrigement pentru nerespectarea drepturilor copiilor muncitorilor din statele blocului comunitar.

Igor Dodon propune organizarea unui sinod panortodox la Chişinău

În urma deciziei Patriarhiei Constantinopolului de a recunoaște independenţa Bisericii Ortodoxe din Ucraina, preşedintele prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, a propus marţi organizarea la Chişinău a unui sinod panortodox pentru a discuta problemele apărute între Patriarhia Moscovei şi cea a Constantinopolului. Biserica Ortodoxă Rusă a anunţat marţi ruperea relaţiilor cu Patriarhia Constantinopolului, marcând schisma în lumea ortodoxă. Ruperea completă a legăturilor dintre Constantinopol şi Moscova ar putea ameninţa unitatea lumii ortodoxe, care adună 250 de milioane de credincioşi în întreaga lume.

Se prelungește data tranziţiei pentru Brexit

După ce, în cadrul summitului de miercuri de la Bruxelles, nu s-a ajuns la un rezultat tangibil în ceea ce privește acordul UE cu Marea Britanie, liderii Uniunii Europene și-au dat timp până la sfârșitul anului pentru a ajunge la un acord prin „care să se evite o despărţire tumultuoasă”, potrivit premierului britanic, Theresa May. Următorul summit oficial UE – Marea Britanie este programat pentru luna decembrie.

Cine este autorul masacrului din Crimeea

Cel puţin 19 persoane au fost ucise miercuri şi peste 40 au fost rănite într-un atac armat comis la un colegiu tehnic din Kerci, în Crimeea. Potrivit autorităţilor, un elev pe nume Vladislav Rosliakov, în vârstă de 18 ani, care învăţa în acea instituţie de învăţământ, ar fi autorul masacrului. După comiterea masacrului, tânărul s-a sinucis. Deși iniţial atacul a fost calificat drept „act terorist”, acum autorităţile l-au recalificat în „crimă”. Pentru moment nu se cunosc cauzele care l-au determinat pe tânăr să comită acest masacru, însă preşedintele rus, Vladimir Putin, a dispus ca agenţiile de spionaj să efectueze o anchetă aprofundată şi a transmis condoleanţe rudelor victimelor, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Un ţap ispășitor pentru moartea lui Jamal Khashoggi

Mohammad al-Otaibi, consulul general saudit la Istanbul, care nu a fost văzut în public de la izbucnirea scandalului în privinţa dispariţiei jurnalistului Jamal Khashoggi, a fost ieri destituit. Televiziunea turcă şi agenţia de ştiri Anadolu au relatat marţi că acesta ar fi părăsit Turcia înainte ca locuinţa sa să fie percheziţionată. Deși locuinţa trebuia să fie percheziţionată luni, acţiunea a fost amânată două zile deoarece autorităţile saudite au invocat prezenţa familiei consulului în incintă.

Consulul, care în momentul presupusului asasinat asupra jurnalistului, se afla în clădire, a deschis porţile consulatului Arabiei Saudite din Istanbul pentru jurnaliști. Acesta i-a invitat pe jurnaliști la un tur al clădirii pentru a demonstra că Khashoggi nu se află acolo. Clădirea are două intrări în faţă şi în spate, iar Al-Otaibi a subliniat că Khashoggi ar fi putut pleca prin orice parte.

O cunoscută anchetatoare anticorupţie din Rusia a fost asasinată

Una dintre cele mai temute anchetatoare anticorupţie din Rusia, pe nume Evghenia Şişkina, locotent-colonel în cadrul Ministerului de Interne, a fost împuşcată mortal în gât şi în piept miercurea trecută, la scurt timp după ce a ieşit din locuinţa sa din Moscova. Cu numai câteva luni în urmă scăpase ca prin urechile acului de o tentativă de asasinat. Se pare că într-unul dintre cazurile la care lucra este implicat un fost apropiat al lui Vladimir Putin. Şişkina mai ancheta și o bandă specializată în infracţiuni cibernetice, suspectată că ar fi derulat operaţiuni care ar fi prejudiciat clienţi ai companiei aeriene de stat, Aeroflot.

Pastila care oprește răspândirea virusului HIV

Rezultatele unui studiu recent arată că administrarea medicamentului Truvada a contribuit semnificativ la o reducere fără precedent a noilor cazuri de HIV. La nivel global, cercetătorii au remarcat o diminuare cu 30% a noilor cazuri de HIV în rândul bărbaţilor homosexuali și bisexuali, ceea ce reprezintă un record.

Truvada este un medicament care se administrează zilnic și este cunoscut drept un profilactic preexpunere (PrEP). Pastila încorporează două antiretrovirale (tenofovir și emtricitabin), care împiedică virusul să genereze o infecţie permanentă în organism. A fost aprobat de Administraţia pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) încă din iulie 2012.

A crescut numărul nașterilor în afara căsătoriei

Un număr din ce în ce mai mare de nașteri au loc în afara căsătoriei, realitate ce subliniază schimbările culturale și economice ale societăţii actuale, se arată într-un nou raport al Organizaţiei Naţiunilor Unite. Un procent de 40% din nașterile din Statele Unite au avut loc în afara căsătoriei, de la 10% cât se înregistrase în 1970, potrivit unui raport anual publicat miercuri de Fondul Naţiunilor Unite pentru Populaţie (UNFPA). Proporţia este mult mai ridicată în statele din Uniunea Europeană. În Islanda, 70% dintre nașteri au loc în afara căsătoriei.