Esenţiale azi, 25 octombrie

89

Tudorel Toader declanșează revocarea lui Augustin Lazăr

Acuzând că ar fi deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional, ministrul justiţiei, Tudorel Toader, declanșează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general.

Lazăr a transmis, miercuri seară, un mesaj pentru cetăţeni, în care le spune să aibă încredere în procurori şi îi asigură că ei vor rămâne fideli spiritului Constituţiei. Acesta şi-a încheiat declaraţia de presă cu lacrimi în ochi şi vocea tremurândă.

Accident pe DN 1A din cauza condiţiilor de iarnă

Ninsoarea abundentă de pe DN 1A a îngreunat traficul, autorităţile luând decizia de a închide tronsonul aflat la limita dintre judeţele Prahova și Brașov, după ce două tiruri au derapat din cauza condiţiilor de iarnă. Cele două vehicule au fost oprite în zona Vălenii de Munte, până când utilajele au intervenit pentru a curăţa drumul. Traficul a fost blocat și pe DN 73, în zona Fundata, din cauza unui TIR care a ajuns de-a curmezişul drumului.

Putin ameninţă că atacă ţări din Europa

Președintele rus, Vladimir Putin, a ameninţat miercuri că Rusia va fi nevoită să ţintească ţări din Europa în cazul în care SUA vrea să amplaseze rachete cu rază intermediară de acţiune acolo. Anunţul a venit după ce președintele Statelor Unite și-a exprimat intenţia de a ieși din Tratatul INF, care interzice armamentul nuclear cu rază intermediară de acţiune. Pe de altă parte, Putin a mai adăugat că Rusia se mândreşte cu reputaţia de partener de încredere care continuă să contribuie la aprovizionarea cu resurse energetice a întregii Europe.

Opt universităţi europene au format o reţea educaţională

Universitatea din București se numără printre cele opt universităţi europene care au format o reţea educaţională numită „Universitatea Civică Europeană”. Noua formaţiune îşi propune ca, prin educaţie, cercetare şi inovare să contribuie la întărirea procesului de integrare europeană, la dezvoltarea unei cetăţenii europene active şi la rezolvarea problemelor societale cu care se confruntă ţările de provenienţă.

Spioni ruşi şi chinezi interceptează apelurile lui Donald Trump

Oficiali americani au declarat că spioni ruși și chinezi interceptează apelurile realizate de președintele american cu telefonul mobil personal. Deși consilierii l-au avertizat de multe ori că apelurile realizate cu telefonul mobil personal nu sunt securizate, președintele american continuă să refuze să îi asculte. Trump are la dispoziţie două telefoane oficiale, care au fost modificate de Agenţia de Securitate Naţională (NSA) pentru a elimina o serie de vulnerabilităţi de securitate. Se crede că Beijingul a întocmit o listă cu contactele lui Trump în speranţa că ar putea să se folosească de acestea pentru a-l influenţa pe liderul de la Casa Albă.

Facebook îndepărtează fotografii ce vizează pornografia infantilă

Facebook a anunţat că a șters de pe platformă 8,7 milioane de fotografii conţinând nuditate infantilă doar în ultimul trimestru, cu ajutorul unor software-uri automate. Compania are în plan aplicarea aceleiași tehnologii și în aplicaţia Instagram. Înainte de noul software, Facebook s-a bazat pe utilizatori sau pe filtrele de nuditate pentru a identifica imagini cu copii în fotografii nud. Excepţie fac fotografiile artistice și istorice.

Se lansează Titanic II

O copie identică a Titanicului, numită Titanic II, va fi lansată în 2022 și va face curse între Dubai și New York, oferind aceeași experienţă ca nava iniţială. Vasul va avea 835 de cabine și o capacitate de 2.435 de pasageri. La fel ca la ambarcaţiunea originară, se vor putea achiziţiona bilete la clasa I, a II-a și a III-a. Pentru evitarea unui dezastru, Titanic II va fi echipat cu mai multe de bărci de salvare, dar și cu un echipament modern de navigaţie și radar. Replica Titanicului va costa 500 de milioane de dolari. Pentru moment nu au fost făcute publice detalii despre preţurile biletelor şi nici despre momentul în care acestea vor fi disponibile.

În Singapore vor fi testate primele aparate de zbor fără pilot

Compania germană Volocopter, care dezvoltă aparate de zbor electrice autonome bazate pe tehnologia dronelor, dar similare cu elicopterele, a anunţat că va efectua primele teste în Singapore, anul viitor. Aparatele pot transporta două persoane, pe o distanţă de 19 km. O purtătoare de cuvânt a companiei a declarat că Volocopter poate fi controlat de la sol de un pilot care utilizează un joystick.

Arabia Saudită pune opreliști în cazul jurnalistului ucis

Poliţiștii turci care se ocupă de percheziţii în Consulatul General al Arabiei Saudite la Istanbul, în urma uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, nu au primit aprobarea de a face căutări în grădina misiunii diplomatice pentru a verifica un puţ care se află acolo. Marţi, poliţiștii turci au verificat un vehicul cu numere diplomatice saudite, după ce iniţial Riadul a refuzat să autorizeze verificarea mașinii. Încă de la începutul anchetei, diverse „scurgeri” de informaţii au apărut în presa turcă, ce, potrivit analiștilor, au scopul de a menţine presiunea asupra Riadului.