Esenţiale azi, 6 iunie

74

Primele permise de conducere eliberate femeilor în Arabia Saudită

Începând cu 11 iunie, 10 femei din Arabia Saudită pot șofa fără să fie acuzate că încalcă vreo lege. Lucrul acesta este posibil întrucât au început să fie eliberate permise de conducere pentru femeile din Arabia Saudită, ca urmare a implementării unui decret regal intrat în vigoare de trei săptămâni, prin care li se acordă femeilor dreptul de a conduce autovehicule.

„Se estimează ca săptămâna viitoare încă 2.000 de femei să intre în rândul șoferilor din Regat”, au declarat autorităţile locale.

Ca parte a unui program de reforme propuse de fiul său, prinţul moştenitor Mohamad bin Salman, regele Salman anunţase că va ridica interdicţia în iunie.

Înainte ca decretul să fie adoptat, Arabia Saudită era singura ţară din lume în care femeilor le era interzis să şofeze, iar familiile trebuiau să angajeze șoferi pentru a transporta rudele de sex feminin.

Legea saudită aplică o formă strictă a islamismului sunnit, cunoscut sub numele de wahhabism, care este cunoscut pentru normele sale de segregare de sex. Luna trecută, femei care manifestau pentru dreptul de a conduce şi pentru eliberarea de sub tutela bărbaţilor au fost arestate sub acuzaţia de atentat la siguranţa naţională.

Vulcanul Fuego face prăpăd

Ca urmare a noii erupţii, de duminică, a vulcanului Fuego, aproape 200 de persoane au fost date dispărute, 75 au murit, iar satele din apropierea vulcanului au fost îngropate în cenușă vulcanică, conform Agenţiei Naţionale pentru Dezastre, CONRED. Se estimează că erupţia a fost cea mai devastatoare din ultimele patru decenii.

În urma erupţiei de duminică, peste 1,7 milioane de persoane au fost afectate, iar peste 3.000 de oameni au fost evacuaţi. Șeful Agenţiei pentru Gestionarea Dezastrelor, Sergio Cabanas, a declarat că nu a fost activată nicio alertă de evacuare înainte de erupţia de duminică. Localnicii au fost antrenaţi pentru proceduri de urgenţă, însă nu s-au putut implementa măsurile întrucât activitatea vulcanică s-a desfăşurat prea rapid, a mai adăugat Canabas.

Marţi, o nouă erupţie a propulsat gaze și lavă în partea de sud a vulcanului, dar și cenușă la 10 km înălţime.

Și vulcanul Kilauea, din Hawaii, continuă să erupă de o lună, dar recenta erupţie a vulcanului din Guatemala a fost mult mai gravă, cu un număr semnificativ de pierderi omenești.

Vulcanul Kilauea, din Hawaii, este un vulcan masiv scut (vulcan cu pantă largă, format de erupţia lavei) care erupe lavă cu vâscozitate scăzută, ce se datorează unei concentraţii relativ scăzute de silicat în magmă. Vâscozitatea scăzută a lavei lui Kilauea înseamnă că eliberează cu ușurinţă gazele prinse în lavă și se revarsă ca un râu în valuri.

Spre deosebire de vulcanul Kilauea, vulcanul Fuego, din Guatemala, erupe o lavă cu concentraţii mai mari de silicat și o vâscozitate mult mai mare. Aceasta înseamnă că lava nu permite ca bulele de gaze prinse în lavă să fie emanate ușor. Astfel, în interiorul camerei de magmă presiunea crește până când vulcanul erupe eliberând brusc presiunea excesivă.

Câţi civili au omorât Statele Unite în lupta împotriva grupării Stat Islamic?

Pentagonul a declarat marţi că nu se va ști niciodată numărul exact de civili pe care militarii americani i-au ucis în lupta împotriva grupării Stat Islamic, afirmaţie ce vine după ce Amnesty International a acuzat Statele Unite și pe aliaţii săi că au ucis mii de civili în lupta pentru preluarea orașului sirian Raqa, din 2017.

În ciuda eforturilor armatei americane de a evalua numărul victimelor, „sunt sincer, nimeni nu îl va putea estima niciodată”, a declarat Thomas Veale, purtătorul de cuvânt al coaliţiei conduse de SUA împotriva Irakului și Siriei.

Amnesty International a lansat un raport în care a acuzat armata americană că a provocat moartea civililor în timpul campaniei de patru luni pentru reluarea controlului asupra localităţii Raqa, în ciuda faptului că liderii militari au menţionat că operaţiunea a fost „precisă și atentă”.

„Există dovezi clare că atacurile aeriene și terestre ale Coaliţiei au rănit și au ucis mii de civili, inclusiv în atacuri disproporţionate sau nediscriminatorii, care au încălcat legile umanitare internaţionale și pot constitui posibile crime de război”, a scris organizaţia pentru drepturile omului într-un rezumat al raportului său.

Pentagonul declarase recent că armata americană a ucis aproximativ 500 de civili în 2017 în toate operaţiunile sale militare, inclusiv în Irak și în Siria. Statele Unite și partenerii săi au efectuat mai mult de 10.000 de atacuri aeriene împotriva grupării Stat Islamic numai în 2017.

Mexicul reacţionează la măsurile adoptate de SUA

Ca reacţie la măsurile similare adoptate de Donald Trump, președintele Statelor Unite, administraţia din Mexic a decis introducerea de taxe vamale suplimentare pentru produse din Statele Unite. Astfel, Mexicul impune taxe vamale de 20% la importurile de carne de porc din Statele Unite, la mere şi de cartofi.

Firmele americane vor fi taxate cu tarife cuprinse între 15% şi 25% pentru oţelul exportat, iar unele sortimente de brânză şi mărci de whisky vor avea tarife suplimentare de 20-25%.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a impus taxe vamale de 25% la importurile de oţel şi de 10% pentru aluminiu. Statele Unite au impus tarife ţărilor din Uniunea Europeană, Japonia și alte ţări, ca parte a unui efort de stopare a fluxului de metale importate, despre care administraţia a declarat că ameninţă securitatea naţională prin degradarea bazei industriale americane.

Deși ţările din Uniunea Europeană făceau excepţie, Donald Trump a refuzat prelungirea excepţiilor după 1 iunie. Uniunea Europeană va riposta în mod „determinat si unitar” la taxele vamale „ilegale” impuse de Trump, a avertizat cancelarul Germaniei, Angela Merkel. Bruxelles-ul a semnalat că măsurile aplicate de administraţia de la Washington vor fi contestate la Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC).

BNR cheltuie din rezerva valutară

Pentru a susţine leul pe parcursul lunii mai, Banca Naţională a României a cheltuit 1,5 miliarde de euro din rezerva valutară, reprezentând cea mai mare sumă în valută vândută de Banca Centrală după noiembrie 2012, au estimat economiștii ING Bank.

Drept urmare, rezervele valutare ale BNR au scăzut luna trecută cu 416 milioane de euro, la 33,1 miliarde de euro.

Economiștii estimează ieșiri de valută deosebit de ridicate în contextul ultimilor ani pentru a susţine moneda naţională, chiar dacă Banca Centrală nu face publice informaţii detaliate privind mișcările în cadrul rezervei, notează profit.ro.

Studiu BSA: în România rata de utilizare a software-ului fără licenţă este de 59%

BSA a realizat studiul 2018 Global Software Survey, pentru o înţelegere mai clară a utilizării software-ului neautorizat. Studiul include aproape 23.000 de răspunsuri din partea consumatorilor, angajaţilor și directorilor de tehnologia informaţiei din peste 110 ţări și regiuni. De asemenea, în studiu s-au măsurat numărul și valoarea programelor neautorizate instalate pe computerele personale.

Concluziile au fost că utilizarea de software nelicenţiat, deși într-un trend descendent, este încă foarte răspândită la nivel global și reprezintă 37% din software-ul instalat pe computere, cu o scădere de doar 2 % faţă de 2016.

Companiile din România ar trebui să evalueze ce software au în reţelele lor și să elimine software-ul nelicenţiat, ca măsură de reducere a atacurilor cibernetice, dar și pentru a-și impulsiona creșterea, arată studiul BSA, The Software Alliance, 2018 Global Software Survey. Prin adoptarea de măsuri pragmatice cu rol în îmbunătăţirea gestionării software-ului, companiile își pot crește profiturile cu până la 11%, își pot reduce riscurile de securitate și crește oportunităţile.

Vaccin experimental HIV

Un nou vaccin experimental HIV poate preveni infectarea cu zeci de tulpini ale virusului, făcând ca acesta să devină primul vaccin disponibil care protejează oamenii de infecţia cu HIV, au arătat noi cercetări.

Constatările au fost publicate în revista Nature Medicine de către cercetătorii de la Institutul Naţional de Alergii și Boli Infecţioase (NIAID), parte a National Institutes of Health.

Vaccinul creează anticorpi care atacă un site vulnerabil al virusului și contribuie la neutralizarea numeroaselor tulpini HIV.

Pentru studiul actual, cercetătorii au analizat un epitop numit peptida de fuziune HIV, un șir scurt de aminoacizi care se află pe formaţiunile prin care virusul HIV se leagă de celulele pe care le infectează. Odată ce o persoană contractează HIV, virusul începe să atace și să distrugă celulele imune, care protejează în mod normal organismul de infecţie.

Potrivit oamenilor de știinţă, a fost ales acest epitop deoarece structura sa este aceeași în cazul celor mai multe tulpini HIV, iar sistemul imunitar determină un răspuns puternic la acesta.

Folosind o colecţie de anticorpi care vizează epitopul de peptidă de fuziune, oamenii de știinţă au studiat care imunogeni au trimis cu succes anticorpi la epitop. Ei au descoperit că cel mai bun imunogen care a provocat un răspuns imun puternic a fost o proteină formată din 8 aminoacizi.

Cercetătorii au testat mai multe combinaţii pe șoareci infectaţi cu HIV și au analizat modul în care au lucrat anticorpii.

După ce anticorpii au fost atașaţi la epitopul de peptidă de fuziune, aceștia au neutralizat până la 31% din tulpinile HIV. Aceleași rezultate au fost obţinute și după ce oamenii de știinţă au testat vaccinul pe cobai și maimuţe. Cercetătorii speră să înceapă testarea vaccinului la oameni până la mijlocul anului 2019.

Tratamentele actuale pentru HIV includ administrarea mai multor medicamente diferite care controlează virusul oprindu-i multiplicarea și răspândirea în corp.

În întreaga lume, peste 35 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV.

Cum supravieţuiesc bacteriile în Camerele Sterile ale NASA

Chiar și Camerele Sterile ale NASA au microbiote proprii, o comunitate comună de specii superrezistente, care supravieţuiesc procedurilor riguroase de dezinfecţie. Aceste comunităţi sunt dominate de bacterii Acinetobacter, care se găsesc de obicei în sol și în apă. În timp ce alţi microbi dispar în timpul procesului de curăţare, Acinetobacter persistă.

O echipă de oameni de știinţă, condusă de Rakesh Mogul, de la Universitatea Politehnică a Statului California, a descoperit unul dintre trucurile de supravieţuire ale Acinetobacter – pot mânca produsele de curăţenie care sunt menite să le distrugă.

„Puteţi curăţa camerele și le puteţi steriliza, dar microorganismele sunt încă acolo”, a declarat Mogul.

Echipa sa a prelevat tulpini de Acinetobacter din Camerele Sterile și le-a dezvoltat cu niveluri scăzute de nutrienţi. În cadrul acestor diete extrem de restrictive, bacteriile s-au dezvoltat cu etanol, care a fost principala sursă de alimentaţie. Astfel și-au creat propriul ADN, proteine și alte molecule esenţiale.

Cercetătorii au constatat că Acinetobacter ar putea crește, de asemenea, cu alcool izopropilic, principala substanţă chimică utilizată pentru a șterge suprafeţele, și cu Kleenol 30, detergentul folosit pentru a curăţa podelele camerelor. Chiar dacă nu pot folosi aceste substanţe ca surse de energie, microorganismele pot să le descompună. Acestea pot supravieţui chiar și în prezenţa peroxidului de hidrogen, substanţa chimică utilizată pentru producerea înălbitorilor, detergenţilor și dezinfectanţilor.

Concluzia a fost că „prezenţa persistentă a microorganismelor în Camerele Sterile folosite pentru asamblarea navelor spaţiale a fost recunoscută pe scară largă în ultimii 20 de ani drept o problemă serioasă, dar și că substanţele chimice dezinfectante, destinate uciderii bacteriilor, hrănesc, susţin și măresc toleranţa la sterilizare pentru unele microorganisme”, a declarat Lisa Pratt, șefa departamentului Planetary Protection al NASA.