Aproape patru milioane de copii din Marea Britanie fac parte din familii care depun eforturi majore pentru a-și putea permite achiziţionarea de fructe, legume și alte alimente care contribuie la un stil de viaţă sănătos, se arată într-un raport al organizaţiei Food Foundation.
„Milioane de familii din Marea Britanie nu își pot permite să mănânce în conformitate cu recomandările propriului guvern”, a declarat Anna Taylor, director executiv al Food Foundation. Pentru 50% dintre cei mai săraci englezi, o alimentaţie sănătoasă și echilibrată consumă aproape o treime din venit.
„O alimentaţie sănătoasă, care știm cât este de importantă pentru sănătatea și dezvoltarea noastră, nu ar trebui să fie inaccesibilă atât de multor oameni. (…) Sper că guvernul va examina această problemă și o va trata ca pe o chestiune de urgenţă, pentru a face ca alimentaţia sănătoasă să fie cât mai accesibilă”, a declarat parlamentarul Sharon Hodgson.
În direcţia aceasta, este esenţial ca guvernul să adopte măsuri prin care să se estimeze corect costul alimentaţiei recomandate. De asemenea, raportul solicită guvernului să crească veniturile, să ofere mese gratuite în școli și vouchere pentru mamele cu venituri mici. Raportul vine odată cu începerea școlii, după o vacanţă în care aproape trei milioane de copii din Marea Britanie au fost în pericol de foamete, potrivit celor mai recente cifre furnizate de organizaţia Feeding Britain. Perioada de șase săptămâni cât durează vacanţa de vară reprezintă o provocare uriașă pentru unele familii, multe dintre ele neputând să-și permită mai mult de o masă caldă pe zi.
Trussell Trust, o reţea de bănci de alimente, a anunţat că a distribuit peste 1,3 milioane de porţii alimentare în regim de urgenţă în perioada aprilie 2017 – martie 2018, în creștere cu 13% faţă de aceeași perioadă a anului trecut. Aproape o treime din aceste ajutoare au fost acordate copiilor.
Incapacitatea familiilor cu venituri mici de a achiziţiona alimente sănătoase crește riscul obezităţii și al diabetului zaharat și afectează capacitatea de învăţare a copiilor, iar cei care provin din familii sărace au dificultăţi emoţionale şi de socializare, avertizează experţii. Autorităţile din domeniul sănătăţii și din sectorul alimentar cer măsuri urgente, după ce numărul copiilor obezi a crescut de 10 ori în ultimii 40 de ani.
Numerele șocante arată că acum există 124 de milioane de copii obezi în întreaga lume, iar până în 2025, costul global al obezităţii infantile va fi de 1,2 trilioane de dolari. Potrivit noilor date puse la dispoziţie de Imperial College London, publicate în jurnalul medical Lancet, în anul 1975 existau 5 milioane de fete obeze, iar până în anul 2016 numărul a crescut la 50 de milioane. În aceeași perioadă, numărul băieţilor obezi a crescut de la 6 milioane la 74 de milioane. În ceea ce privește ţara noastră, statisticile arată că România ocupă locul doi în Europa la obezitate infantilă. Experţii avertizează că peste 11% din populaţia ţării este afectată de diabet, iar cauzele principale sunt lipsa de educaţie nutriţională şi lipsa de mişcare.
„Este nevoie ca lumea să combată promovarea și marketingul mâncării nesănătoase, cu multă sare, zahăr și calorii”, a declarat dr. Fiona Bull, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Profesorul Majjid Ezzati, coordonatorul principal al studiului din Lancet, a remarcat că „foarte puţine politici și programe încearcă să facă alimentele sănătoase, cum ar fi cerealele integrale și fructele și legumele proaspete, să fie accesibile familiilor sărace. (…) Avem nevoie de metode prin care alimentele sănătoase și nutritive să fie mai accesibile acasă și la școală, în special în familiile și comunităţile sărace, dar și de reglementări și de taxe pentru a proteja copiii de alimente nesănătoase”.