Esenţiale de weekend

81

Românii sunt pro-americani

Un studiu Avangarde publicat duminică arată că românii au o înclinaţie pro-americană ridicată, Statele Unite fiind prima ţară cu care românii vor să aibă cele mai strânse relaţii și care să ne susţină în continuare în lupta împotriva corupţiei. La polul opus, cel mai mare dușman al intereselor ţării noastre este considerată a fi Rusia.

Cutremur, în România

Un cutremur cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea, fiind resimţit şi în Bucureşti. La aproape trei ore mai târziu, un alt cutremur cu magnitudinea de 3,2 grade a avut loc tot în zona Vrancea. În prima jumătate de oră de după cutremurul de 5,8 grade, Servicul de Ambulanţă Bucureşti – Ilfov a înregistrat 25 de apeluri pentru atacuri de panică, după care situaţia a revenit la normal. Duminică a mai avut loc un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter.

România: Dificultăţi în exercitatea preşedinţiei UE

Potrivit comisarului european pentru justiţie, Vera Jourova, România s-ar putea confrunta cu dificultăţi în exercitatea preşedinţiei semestriale a Uniunii Europene anul viitor, din cauza dificultăţilor pe plan intern în ceea ce privește lupta împotriva corupţiei. Bucureştiul preia agenda UE de la Austria la 1 ianuarie, pentru primele şase luni ale lui 2019, în contextul în care sistemul judicar român este monitorizat de Bruxelles de la aderarea ţării la Uniune, din cauza corupţiei endemice.

Jair Bolsonaro a câştigat alegerile prezidenţiale din Brazilia

Jair Bolsonaro, candidatul de extrema dreaptă din partea Partidului Social Liberal, a câştigat duminică alegerile prezidenţiale organizate în Brazilia, obţinând 55% din voturi.

Fernando Haddad, care a candidat din partea formaţiunii politice de stânga Partidul Muncitoresc, a obţinut 45% din voturi. Jair Bolsonaro, în vârstă de 63 de ani, a fost supranumit „Trump în variantă tropicală”, pentru declaraţiile rasiste, sexiste şi homofobe care au dus la numeroase proteste. El a denunţat acuzaţiile de incitare la ură catalogându-le drept fake news.

După aproape trei decenii în politică, Bolsonaro a devenit cunoscut pentru ostilitatea faţă de brazilienii de culoare, faţă de homosexuali, indigeni și femei, precum și pentru admiraţia sa faţă de regimurile dictatoriale, inclusiv cea care a condus Brazilia între 1964 și 1985. După afișarea rezultatelor, Bolsonaro a declarat că „angajamentul pe care l-am făcut poporului brazilian a fost acela de a crea un guvern decent. (…) Și vă garantez că voi face asta. (…) Vom schimba împreună destinul Braziliei.”

Partidul Angelei Merkel, în declin

Rezultatele alegerilor-cheie din landul german Hessa arată pierderi masive pentru partidul cancelarului Angela Merkel – Uniunea Creştin-Democrată (CDU, de centru-dreapta) – şi pentru partenerul său de coaliţie – Partidul Social-Democrat (SPD, de centru-stânga). CDU s-a clasat pe primul loc, obţinând între 27 și 29% din voturi, dar în scădere cu 10% faţă de scrutinul precedent, din 2013, în timp ce SPD a pierdut de asemenea 10%, potrivit unor sondaje ale canalelor televiziunii publice ARD şi ZDF.

Putin, Erdogan, Macron şi Merkel, summit la Istanbul

Preşedintele rus, Vladimir Putin, cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, şi preşedintele francez, Emmanuel Macron, au solicitat sâmbătă seara, în cadrul unui summit ţinut în Istanbul, crearea unui comitet pentru elaborarea unei noi constituţii siriene înainte de sfârşitul anului, „pregătindu-se astfel calea pentru alegeri libere şi corecte” în ţara distrusă de război. Cei patru lideri au subliniat de asemenea importanţa încetării focului în Siria, unde, din 2011, peste 360.000 de oameni au fost uciși.

Accident aviatic în Indonezia

Un avion al companiei indoneziene low-cost Lion Air s-a prăbuşit în mare la câteva minute după decolarea de pe aeroportul internaţional din Jakarta, cu 188 de persoane la bord, au anunţat autorităţile indoneziene. Nu există încă informaţii despre supravieţuitori. Potrivit oficialilor, fuselajul avionului Boeing 737 MAX 8 s-ar afla pe fundul mării, la o adâncime de circa 35 de metri, iar bucăţi din aeronavă au fost găsite în apropierea unei instalaţii de rafinare din larg. Autorităţile au demarat o anchetă pentru a afla care au fost cauzele declanșării tragicului accident.

Arestări în timpul unei manifestaţii din Rusia

Un număr de 18 persoane au fost arestate duminică la Moscova şi circa 40, la Sankt Petersburg în timpul unei manifestaţii neautorizate, ce a avut ca scop sprijinirea a 10 tineri ruşi, încarceraţi din martie pentru „extremism”, într-un dosar despre care avocaţii lor susţin că este total inventat. La manifestaţie au participat aproape 200 de persoane, iar unii dintre manifestanţi purtau pancarte pe care erau scrise mesaje precum: „Kremlin, predă ostaticii!” sau „FSB inventează dosare”.

Italienii, nemulţumimţi de administraţia Romei

Peste 5.000 de persoane s-au adunat sâmbătă în faţa primăriei Romei nemulţumite de faptul că primarul, Virginia Raggi, care a preluat mandatul în 2016, nu a reușit să-și îndeplinească promisiunile din campanie, acelea de a curăţa mizeria din oraș. Potrivit protestatarilor, Roma „este un oraș în dezordine, unde nu mai există reguli sau coeziune socială”. Pe de altă parte, Raggi a declarat că are nevoie de mai mult timp pentru a soluţiona nenumăratele probleme ale Romei, dar susţine că face deja progrese. Cu toate acestea, criticii spun că lucrurile doar se înrăutăţesc, gunoiul este peste tot în oraș, iar sistemul de transport public este într-o criză permanentă.

Polonia îi solicită din nou Germaniei despăgubiri de război

Preşedintele polonez, Andrei Duda, i-a cerut în acest weekend din nou Germaniei compensaţii pentru daunele din al Doilea Război Mondial, declarând că „Polonia nu a fost despăgubită pentru daunele produse în timpul războiului”. Președintele s-a referit la o anchetă a parlamentului polonez care a ajuns la concluzia că pierderile din timpul războiului nu au fost compensate. Deși guvernul Poloniei a crescut presiunea în ultimele luni în ceea ce privește despăgubirile, Germania susţine că procesul despăgubirilor s-a încheiat de mult timp.

Rusia se pregăteşte de război

Potrivit diplomatului rus Andrei Belousov, Rusia se pregăteşte pentru eventualitatea unui război, acesta acuzând Statele Unite că, prin retragerea din Tratatul privind Forţele Nucleare Intermediare (INF), pregătesc un război. Declaraţia a fost făcută vineri noaptea după ce o comisie a Adunării Generale a ONU a respins cererea Federaţiei Ruse de a introduce pe ordinea de zi un proiect de rezoluţie referitor la INF. Ambasadorul american la Conferinţa pentru Dezarmare, Robert Wood, a declarat că propunerea Rusiei a fost respinsă pentru că era prea politizată şi pentru că a fost făcută după data-limită până la care se puteau face astfel de propuneri, 18 octombrie.

România, pe primul loc în UE privind corupţia în școli

Un sondaj realizat de fundaţia Eurofound arată că România este pe primul loc în UE privind corupţia în şcoli. Experţii susţin că vina le aparţine atât elevilor, cât şi profesorilor, iar efectele se văd la Evaluarea Naţională, unde elevii au note mai joase decât media semestrială. Reprezentanţii Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi susţin că şpaga în sistemul de învăţământ este întreţinută atât de părinţi, cât și de profesori. „Nu pot să cred că corupţia vine doar dintr-un sens, este o chestie biunivocă, ca un fel de dare şi luare de mită. Aici nu e scuză nici dacă constrângerea vine de la părintele care merge şi cotizează prin meditaţii sau prin cadouri, nici invers. (…) Ar trebui să dispară aceste practici la nivel educaţional”, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţilor (FNAP), Iulian Cristache.