Creștere alarmantă a cazurilor de infecţii intraspitalicești

238

În ultimii 12 ani, numărul cazurilor de infecţii dobândite în spitale aproape s-au dublat, ajungând de la 10.827, în 2005, la 19.607, în 2017, se arată într-un document al Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Infecţiile digestive sunt cele care au înregistrat cea mai mare creștere, de la 949, în 2005, la 8.019, în 2017. Cazurile de septicemie au crescut de asemenea de șase ori, de la 246, în 2005, la 1.304, în 2017. Şi infecţiile urinare s-au dublat, de la 1.233 de cazuri, în 2005, la 2.568 de cazuri, în 2017. Iar aceasta în condiţiile în care, potrivit medicilor, de cele mai multe ori infecţiile nosocomiale continuă să nu fie raportate.

„Pentru furnizorii de servicii de sănătate, monitorizarea calităţii nu este o preocupare sistematică. De exemplu, identificarea, analiza, controlul și monitorizarea riscului infecţios intraspitalicesc înregistrează încă deficienţe semnificative. Raportarea infecţiilor asociate asistenţei medicale sau a incidentelor/accidentelor cu risc infecţios ocupaţional este deficitară”, se arată în răspunsul transmis de Ministerul Sănătăţii la interpelarea formulată de deputatul Adrian Claudiu Prisnel pe tema infecţiilor nosocomiale.

Potrivit INSP, una dintre cauzele principale pentru infecţiile nosocomiale este infrastructura spitalicească învechită, care de multe ori face dificil controlul infecţiilor. În ţara noastră sunt multe clădiri de spital care nu permit instituirea unor circuite spitalicești conforme cu standardele de calitate. Pe de altă parte, lipsa igienei din unităţile sanitare, neglijenţa aparţinătorilor şi vizitatorilor, dar şi a cadrelor medicale, în special pe secţiile de chirurgie şi terapie intensivă, duc la colonizarea şi înmulţirea germenilor multirezistenţi în orice spital.

Rezistenţa la antibiotice vine să agraveze această problemă. Măsurile de restrângere a autoadministrării şi a abuzului de antibiotice sunt insuficient promovate şi investigate, iar supravegherea/monitorizarea fenomenului de rezistenţă la antibiotice este de mult timp suboptimală”, se mai arată în documentul INSP.

Așa se face că la trei ani de la tragedia din Clubul Colectiv, spitalele de stat din România continuă să fie bântuite de infecţii nosocomiale. În spitalele din ţara noastră, nu se văd schimbări majore, deși între timp România a mai trecut și prin scandalul Hexi Pharma, este opinia mai multor cadre medicale.

Cu toate acestea, oficial în România sunt de 5 ori mai puţine infecţii decât în Germania, unde nivelul raportat este de 8%, comparativ cu 1,4% în ţara noastră. Această anomalie este dată de faptul că în România „rata de raportare a infecţiilor nosocomiale este foarte scăzută, participarea epidemiologilor și infecţioniștilor la prescrierea tratamentului antibiotic și la izolarea și depistarea germenilor este inoperantă în marea majoritate a spitalelor și multe prevederi legislative nu au fost puse încă în practică. O parte din legislaţie s-a schimbat, dar, după știrea mea, nu este aplicată pe scară largă”, este de părere medicul oncolog Bogdan Tănasecă.

Dan Grigorescu, șeful Secţiei de Chirurgie Plastică şi Reconstructivă de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Braşov, care este printre puţinii șefi de secţie din spitalele românești care raportează fără nicio teamă infecţiile nosocomiale, crede că un prim pas spre normalitate ar fi ca managerii și șefii de secţii din spitale să fie încurajaţi să raporteze infecţiile, fără să se teamă de eventuale sancţiuni sau de stigmatizare.

Ultimii cinci miniștri ai sănătăţii, și anume Sorina Pintea, Florian Bodog, Vlad Voiculescu, Patriciu Achimaș Cadariu și Nicolae Bănicioiu, au refuzat să comenteze într-un reportaj Hotnews asupra măsurilor pe care le-au luat împotriva infecţiilor nosocomiale în timpul mandatelor lor.

În anul 2015, au fost verificate 367 de unităţi sanitare şi s-au aplicat 626 de sancţiuni contravenţionale, dintre care: 369 de amenzi în valoare totală de 340.900 de lei, 3 decizii de suspendare a activităţii şi au fost emise 254 de avertismente.

În anul 2016, expertul în politici de sănătate Sorin Paveliu declara că aproximativ 80.000 de persoane din România mor din cauza infecţiilor nosocomiale. „Ascunderea acestor infecţii produce, dupa estimarea mea, în jur de 80.000 de morţi evitabile în fiecare an”, spunea el.