Acord surprinzător între guvernul grec și Biserica Ortodoxă

649

De secole, Biserica Ortodoxă Greacă a avut un rol important în ţară, iar conform Constituţiei ortodoxia este religia oficială. Pentru mulţi greci, identitatea naţională este strâns legată de religia lor.

Marţi însă, Grecia și puternica sa Biserică Ortodoxă au convenit să scoată de pe ștatul de plată aproape 10.000 de preoţi și personal auxiliar, în urma unui acord care ar putea contribui la trasarea unei linii de demarcaţie mai clare între biserică și stat.

Creditorii Greciei au solicitat de mult timp guvernului să vândă active și să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului în vigoare, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, ca și cele ale tuturor funcţionarilor publici, iar costul anual este estimat la aproximativ 200 de milioane de euro.

În cadrul înţelegerii dintre premierul Alexis Tsipras și arhiepiscopul Ieronim al Bisericii Ortodoxe Grecești, preoţii nu vor mai fi consideraţi funcţionari publici, dar, în schimb, statul elen va oferi o subvenţie anuală echivalentă salariilor, biserica fiind apoi responsabilă de distribuirea ei. Odată cu încheierea acordului, a avut loc și o reglementare a unei dispute de proprietate între statul grec şi biserică, aceasta fiind unul dintre cei mai mari proprietari de imobile din ţară. Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie să fie în continuare aprobat de către cabinet, parlament și liderii bisericii.

Înţelegerea dintre biserică și stat nu a rămas fără reacţii. Un grup de reprezentanţi ai preoţilor a declarat că se va opune oricărei încercări a statului de a le retrage statutul de funcţionari publici. „Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual”, a declarat părintele Georgios Sellis, șeful asociaţiei preoţilor greci.

Acordul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare privind revizuirea constituţiei Greciei. Una dintre propuneri vizează separarea formală dintre biserică și stat, urmând ca din legea fundamentală să fie eliminate toate referirile la Iisus Hristos, pentru ca statul să poată astfel să adopte o poziţie de neutralitate faţă de toate religiile din stat. Tsipras a ţinut să îl asigure însă pe arhiepiscop că, indiferent de natura schimbărilor constituţionale, autonomia bisericii va fi protejată.

Niciun articol afișat