Esenţialul despre alegerile de la jumătatea mandatului: SUA

110

Democraţii americani au cumulat majoritatea voturilor pentru Camera Reprezentanţilor, iar republicanii și-au asigurat majoritatea în Senat, în cadrul alegerilor de la jumătatea mandatului, care au avut loc marţi noapte (ora României). Faţă de alte alegeri similare, cele de anul acesta se fac remarcate prin câteva caracteristici distincte, între care numărul uriaș de votanţi și uriașul impact politic al femeilor.

Votul de marţi a fost văzut, ca în fiecare mandat, drept un referendum privind popularitatea președintelui, care urmează cel mai probabil să candideze pentru un nou mandat în 2020. „Chiar dacă nu sunt pe buletinul de vot, într-un anumit fel sunt pe buletinul de vot”, a declarat Donald Trump în cursul unui eveniment electoral. „Presa consideră scrutinul un referendum privind persoana mea şi privind mişcarea” politică republicană, a adăugat liderul de la Casa Albă. „Rezultatele nu vor fi un glob de cristal [în care să poată fi ghicit] cine va ieși președinte la următoarele alegeri, însă ele vor da, cu siguranţă, tonul, cel puţin pentru etapele timpurii ale alegerilor primare, care vor demara de îndată ce răsare soarele miercuri”, nota analistul Edward-Isaac Dovere pentru The Atlantic.

Pentru democraţi

Pentru prima dată în opt ani, democraţii se pot lăuda că au obţinut majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Schimbarea este semnificativă, pentru că aceasta le va da posibilitatea de a avea un impact consistent asupra agendei președintelui Trump la acest moment, apreciază analiștii The Guardian. Aceștia spun că obţinerea majorităţii în Camera Reprezentanţilor le va permite democraţilor să îl investigheze pe Donald Trump și, inclusiv, să ceară informaţii precise administraţiei prin intermediul citaţiei subpoena. Acesta este contextul în care liderul Partidului Democrat, Nancy Pelosi, s-a adresat unei mulţimi de susţinători adunate în Washington, spunând că „mâine va fi o nouă zi în America”.

Susan Rice, fostul ambasador american la ONU în timpul administraţiei Barack Obama, a considerat că rezultatele alegerilor vor arăta lumii că Statele Unite „nu şi-au pierdut minţile”, informa miercuri dpa. Fostul consilier pentru securitate naţională scria pe Twitter că „există speranţă pentru viitor. Lumea va vedea că America nu şi-a pierdut minţile. Vă mulţumesc.”

Cu toate acestea, preşedintele american, Donald Trump, a revendicat un „imens succes” electoral şi le-a mulţumit susţinătorilor săi într-o scurtă postare pe Twitter, transmite AFP. Deși democraţii au câştigat în districte suburbane în state ca Virginia şi Pennsylvania, ei au suferit pierderi semnificative în state predominant rurale, pierzând mandate în Indiana, Missouri şi Dakota de Nord, o situaţie pe care analiștii Reuters o pun pe seama dificultăţilor partidului de a se adresa votanţilor albi din categoria „gulerelor albastre”.

Pentru republicani

Preşedintele Donald Trump rămâne o forţă politică imposibil de ignorat, notează analiștii Reuters. Trump a demonstrat în aceste alegeri că rămâne popular în state în care se decide de obicei cursa prezidenţială, precum Florida şi Ohio. În ciuda entuziasmului naţional pe care l-au generat, vârfurile de lance ale democraţilor progresiști, Beto O’Rourke (Texas), Andrew Gillum (Florida) şi Richard Cordray (Ohio) au pierdut toţi trei alegerile. Aceasta înseamnă că pentru candidaţii progresişti ar putea fi dificil să obţină sprijinul necesar pentru nominalizarea din partea democraţilor la alegerile prezidenţiale din 2020.

Posturi-cheie de guvernator au fost câștigate de republicani în Florida, Iowa și Ohio. Toate cele trei state sunt fronturi cruciale în alegerile prezidenţiale.

Subiectele controversate, decisive

Analiștii sunt de părere că subiectele controversate ridicate în ultima parte a campaniei i-au ajutat pe republicani. Scandalul din jurul nominalizării judecătorului Brett Kavanaugh la Curtea Supremă a ajutat partidul republican să își implice baza electorală, iar toţi cei trei senatori democraţi care au votat pentru primul candidat nominalizat de Trump la Curtea Supremă, Neil Gorsuch, şi apoi şi-au schimbat poziţia, votând împotriva lui Kavanaugh, şi-au pierdut mandatele. Și poziţia președintelui Trump privind caravana migranţilor din America Centrală a produs unele victorii surprinzătoare în Senat, dar e posibil să fi contribuit la înfrângeri în Camera Reprezentanţilor, mai scrie Reuters.

Un vot cu impact

Femeile americane şi-au sporit sprijinul în favoarea candidaţilor democraţi la Camera Reprezentanţilor, furnizând, după cum se anticipa, voturile necesare pentru ca Partidul Democrat să preia controlul asupra acestei camere a Congresului Statelor Unite, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos realizat marţi. Anul acesta, 55% dintre votante au declarat că au sprijinit un democrat pentru Cameră, comparativ cu 49% care au susţinut un democrat la alegerile de la mijloc de mandat din 2014. Şi votanţii tineri şi-au modificat substanţial preferinţele spre democraţi, cei între 18 şi 34 de ani optând în proporţie de 62% pentru democraţi, iar 34% pentru republicani. În 2014, 54% i-au sprijinit pe democraţi, iar 36% pe republicani.

Ayanna Pressley a devenit prima femeie afro-americană aleasă în Congres în Massachusetts, iar Alexandria Ocasio-Cortez a devenit cea mai tânără femeie aleasă într-o funcţie în congresul american. Două femei musulmane, Rashida Tlaib și Ilhan Omar, precum și două femei din populaţia nativă americană, Sharice Davis și Deb Haaland, au fost de asemenea votate să se alăture Congresului.

Prezenţa la vot a fost uriașă, o estimare apreciind că nu mai puţin de 114 milioane de americani au ieșit marţi la vot. Cu 31 de milioane mai mulţi decât în 2014. Primele rezultate ale sondajului Reuters/Ipsos au relevat că aproximativ jumătate dintre cei care au votat cred că ţara se află „pe un drum greşit”, iar patru din zece americani sunt de părere că Statele Unite se îndreaptă „în direcţia bună”.

Colaterale

Doi republicani, Duncan Hunter, membru al Camerei Reprezentanţilor, din California, şi Chris Collins, membru al Camerei Reprezentanţilor, din New York, inculpaţi pentru fapte penale, au fost realeşi marţi, informează Mediafax, citând CNN. Hunter a fost inculpat în august în legătură cu o serie de fapte penale, inclusiv folosirea în scop personal a fondurilor de campanie, fraudă, fals în acte, încălcări ale regulilor privind finanţarea campaniilor. Politicianul a pledat nevinovat.

Collins a fost inculpat, tot în luna august, în legătură cu fraude pe piaţa de capital şi afirmaţii false privind o presupusă schemă de tranzacţionare pe baza informaţiilor privilegiate. Şi Collins a pledat nevinovat în privinţa acestor acuzaţii.

Alina Kartman
Cu peste 10 ani de experiență în presa online din România, Alina Kartman face parte din echipa permanentă de redactori ST.