Grecia a aprobat măsurile de austeritate

127

Parlamentul Greciei a votat ieri pachetul de măsuri de austeritate cerut de organismele financiare internaţionale. Oficiali ai FMI avertizează însă că această criză s-ar putea extinde și în SUA, prin intermediul pieţelor interbancare.

Parlamentul Greciei a votat ieri pachetul de măsuri de austeritate, care a trecut de legislativ cu scorul de 155-138. Conform proiectului votat în parlament, guvernul speră ca până în 2015 să economisească 40 de miliarde de dolari prin tăieri bugetare și creșterea taxelor, iar din privatizarea unor servicii publice să adauge alte 71 de miliarde de dolari.

Pachetul a fost solicitat de creditorii internaţionali pentru deblocarea unei noi tranșe de ajutor financiar. Aceasta este ultima, de 17 miliarde de dolari din împrumutul total de 157 de miliarde de dolari.  Fără această tranșă Grecia ar fi intrat în incapacitate de plată și ar fi putut ameninţa viabilitatea monedei unice sau chiar prăbușirea economică regională sau mondială. Riscul major al unei extinderi a crizei din Grecia vine din partea băncilor europene, care au o puternică activitate în dolari, consideră Gian Maria Milesi-Ferretti, economist la FMI.

„Trebuie să evităm cu toate puterile colapsul ţării", a spus premierul George Papandreou înaintea votului. „Afară sunt mulţi care protestează. Unii dintre ei suferă cu adevărat. Alţii doar își pierd o parte din privilegii. Este dreptul lor democratic. Însă ei și nu ceilaţi nu ar trebui să sufere niciodată consecinţele… unui colaps."

În stradă protestatarii au demonstrat extrem de violent. „Am fost trădaţi din nou de parlament", a spus un agent de asigurări venit la protestele de marţi și miercuri, când Grecia a fost paralizată de o grevă generală de 48 de ore solicitată de sindicate. În timpul votului în jurul parlamentului se auzeau explozii de grenade și bombe artizanale în timp ce în aer se vedeau nori de fum în urma exploziei acestora. Victimele violenţelor s-au regăsit în ambele tabere: 49 de poliţiști au fost răniţi, 43 de protestatari au fost reţinuţi iar 17 dintre ei au fost arestaţi. Mai multe bănci și magazine centrale au fost atacate iar un parlamentar care a susţinut guvernul a fost asaltat de mulţime.

Oficialii europeni au salutat votul din parlament ca un gest de „responsabilitate naţională" și și-au exprimat încrederea că și astăzi va fi primit un vot pozitiv. „Este o veste cu adevărat bună", a spus cancelarul Germaniei, ţară care este cel mai mare creditor al Greciei. Euro a câștigat teren în faţa dolarului, iar bursele au raportat creșteri semnificative. În cursul zilei de astăzi va avea loc cel de-al doilea vot asupra pachetului de măsuri de austeritate, care vizează metodologia de implementare a acestuia. În urma votului Grecia a amânat intrarea în incapacitate de plată, pentru că banii din această ultimă tranșă vor ajunge numai până în septembrie. Miniștrii de finanţe ai UE se vor întâlni duminică la Bruxelles pentru a negocia un nou pachet de ajutor financiar acordat Greciei.