Violenţele din Anglia – cele mai mari din ultimele 3 decenii

28

În cea de-a treia zi consecutivă de violenţe, mișcările antisociale s-au extins în mai multe zone ale Londrei dar și în alte orașe britanice. Tinerii se confruntă violent cu poliţia, jefuiesc magazine, incendiază vehicule și clădiri. Premierul britanic a revenit din concediu pentru a monitoriza situaţia.

După ce la finalul săptămânii un tânăr de 29 de ani a fost ucis de poliţie într-o urmărire, rudele și cunoscuţii acestuia s-au adunat pentru a protesta în faţa secţiei de poliţie din Tottenham, în nordul Londrei. Protestul pașnic de sâmbătă seara a degenerat violent.

Revoltele s-au extins treptat în mai multe cartiere londoneze făcând ca evenimentele să reprezinte cele mai teribile violenţe în ultimele trei decenii. Luni tulburările s-au extins și în mai multe cartiere, dar și în orașele Liverpool, Bristol, Manchester, Birmingham și Nottingham.

Hackney, o zonă multietnică din Londra a fost cuprinsă de violenţe, tinerii incendiind tomberoane și aruncând spre poliţie cu sticle și cărămizi. Într-un gest rar, poliţia a scos în stradă vehicule blindate și a mobilizat un surplus de 1700 de poliţiști.

Tulburările sunt oarecum atipice. Fugind de poliţie, tinerii au jefuit anumite magazine, în special de telefoane mobile și sport, dar și de băuturi fine. Dacă unii râdeau de poliţie, alţii au jefuit orice le-a căzut în mână. Un tânăr a fost văzut furând o pungă de fulgi de cereale, altul patru sticle de băutură.

Un grup s-a fotografiat în faţa unui autoturism incendiat, iar alţii au făcut o grămadă de cărămizi cu care să arunce spre poliţie și magazine. „Veniţi și voi să ne distrăm", a strigat un tânăr. Un alt grup a spart un magazin de măști cu care s-au deghizat în desfășurarea acţiunilor turbulente.

Au fost incendiate atât de multe clădiri sau chiar depozite încât Thames Water, distribuitorul de apă al Londrei a avertizat că presiunea apei va fi scăzută pentru ca pompierii să facă faţă urgenţelor. Poliţia a operat deja 334 de arestări. Zeci de persoane sunt rănite, atât din rândul protestatarilor cât și a poliţiștilor.

Unii au pus tulburările pe seama greutăţilor economice cu care se confruntă populaţia. Alţii au denunţat criminalitatea de bandă. „Este fără scuză, doar jaf oportunist și violenţă, nimic mai mult, nimic mai puţin. Este total inacceptabil", a afirmat vice-premierul Nick Clegg. Ministrul de interne, primarul Londrei și premierul și-au întrerupt fiecare vacanţa, revenind în capitala britanică pentru administrarea crizei.

Oficialii au denunţat tulburările și jafurile ameninţând că vinovaţii vor plăti. Evenimentele aruncă o umbră asupra capacităţii poliţiei de a face faţă manifestărilor de acest gen în pregătirile pentru Jocurile Olimpice din Londra de anul viitor.