Portugalia cere ajutorul internaţional

20

Miniştrii europeni de finanţe se întâlnesc la Budapesta pentru a discuta cererea de ajutor financiar anunţată de Portugalia. Ar fi a treia ţară din zona euro care solicită ajutorul internaţional.

După Grecia și Irlanda, Portugalia a anunţat că va solicita ajutor de la Bruxelles. Ţara are de înapoiat 4 miliarde de euro săptămâna viitoare și alte 5 miliarde la jumătatea lunii iunie. Miercuri a reușit să se împrumute de 1 miliard de euro pe termen scurt, cu o dobândă foarte mare. Dobânda la bondurile emise de Guvernul portughez a ajuns la 8.5%. Ministrul de finanţe afirmase că ţara poate merge înainte doar dacă se menţine limita maximă de 7%. Două agenţii de rating au retrogradat Portugalia, iar marile bănci ale ţării au avertizat că nu mai pot cumpăra datoriile guvernamentale.

„Am încercat totul, dar suntem la momentul în care a nu lua această decizie implică riscuri pe care ţara nu ar trebui să și le asume", a spus miercuri 6 aprilie premierul interimar Scorates, într-un discurs televizat. Cabinetul Socrates a demisionat pe 23 martie, după ce bugetul de austeritate nu a trecut prin Parlament. Jose Socrates rămâne premier interimar până la alegerile din iunie. S-a pus problema dacă un premier interimar, fără sprijin parlamentar, poate solicita ajutorul extern. Pedro Passos Coelho, liderul principalului partid de opoziţie PSD de centru-dreapta, a spus că sprijină solicitarea. „Trebuie văzut ca un prim pas în dezvăluirea adevărului."

Ministrul de finanţe portughez a afirmat că guvernul va solicita un ajutor „imediat" de la Bruxelles. FMI anunţase miercuri seara că nu a primit o solicitare de ajutor de la Lisabona, deși s-a oferit să acorde sprijin. Președintele European Central Bank, Jean-Claude Trichet, a încurajat autorităţile de la Lisabona în solicitarea ajutorului financiar, dar un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a confirmat că nu s-a primit încă o cerere oficială în acest sens. Există un fond de ajutor european disponibil de 440 de miliarde euro, din care Portugalia s-ar putea împrumuta, conform estimărilor, cu 80 de miliarde de euro. Grecia a cerut 110 miliarde, iar Irlanda, 85 de miliarde.

Temerea cea mai mare este că Spania ar putea fi contaminată de aceeași criză a datoriilor. Situaţia din Spania, văzută ca a patra economie a uniunii, ar putea fi mult mai dificil de rezolvat. Ministrul economiei din Spania, Elena Salgado, a exclus categoric riscul de contagiune pentru ţara sa. Opinia ei a fost susţinută și de ministrul de finanţe francez, Christine Lagarde.

Nici Statele Unite ale Americii nu sunt lipsite de risc după ce datoriile americane sunt la un nivel record, iar guvernul are scadenţa de shut-down în seara aceasta. „Desfăşurarea evenimentelor din Grecia şi Portugalia seamănă foarte mult cu ce se întâmplă în SUA. Doar personajele au nume diferite", spune John E. Silvia, economist-şef al grupului financiar american Wells Fargo.