Israelul are două opţiuni pentru refacerea relaţiilor cu Turcia

57

    Israelul refuză să ceară scuze Turciei pentru raidul din 31 mai asupra unei nave turce care încerca să forţeze blocada impusă Fâşiei Gaza, incident soldat cu moartea a nouă cetăţeni turci.

    „Israelul nu va prezenta niciodată scuze pentru că şi-a apărat locuitorii. Tinerii noştri soldaţi au dreptul de a se apăra atunci când viaţa lor este în pericol imediat, în faţa unei bande de huligani care a încearcă să-i linşeze", a declarat pentru AFP, sub anonimat, un oficial din biroul premierului israelian, Benjamin Netanyahu.

 

    „Israelul nu poate prezenta scuze pentru faptul că militarii noştri au fost obligaţi să se apere în faţa mulţimii care aproape că i-a măcelărit", a declarat Netanyahu, într-un interviu acordat Canalului 1 al televiziunii israeliene.

    Ministrul turc de Externe, Ahmed Davutoglu, a spus că Turcia va rupe relaţiile cu Israelul în cazul în care nu va primi scuze pentru incidentul încheiat cu moartea cetăţenilor turci. Turcia este gata să accepte anchetarea incidentului de către o comisie israeliană. „Dacă această comisie ajunge la concluzia că raidul a fost incorect şi prezintă scuze, ar fi suficient", a declarat Davutoglu. Israelul a respins însă propunerea Secretarului General al ONU, Ban ki-Moon, de constituire a unei comisii internaţionale care să ancheteze moartea cetăţenilor turci.

    Israelul are trei opţiuni: să îşi prezinte scuzele oficiale, să accepte o anchetă realizată de o comisie internaţională sau să îşi asume riscul ruperii relaţiilor cu Turcia.

    „Nu vom aştepta o veşnicie pentru un răspuns din partea Israelului. Dacă nu vor face nicio mişcare, procesul de izolare a Israelului va continua", a spus Davutoglu.

    Ministrul turc de Externe a insistat şi asupra acordării de compensaţii financiare de către Israel pentru persoanele rănite în incident, variantă exclusă de Israel.

    Turcia a interzis accesul avioanelor militare israeliene în spaţiul său aerian, ca reacţie la interceptarea de către Israel a convoiului cu ajutoare pentru Fâşia Gaza. „Această decizie nu a fost luată numai pentru unu sau două avioane", a precizat Davutoglu, adăugând că restricţiile ar putea fi extinse şi asupra avioanelor civile. Ministrul israelian al Transporturilor, Yisrael Katz, a avertizat că dacă Ankara închide spaţiul aerian turc pentru avioanele comerciale ale Israelului, vor fi luate măsuri represive. O astfel de măsură nu ar afecta doar companiile aeriene israeliene, ci şi pe cele europene, a mai precizat oficialul israelian.

    Nouă activişti turci pro-palestinieni au fost ucişi în 31 mai a.c., în urma asaltului unui comando israelian împotriva navei Mavi Marmara care încerca să treacă de blocada Israelului asupra Gazei. Incidentul a provocat o deteriorare rapidă a relaţiilor turco-israeliene.

    Preşedintele american, Barack Obama, urmează să se întâlnească azi cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, la Washington. Statele Unite, care au beneficiat de sprijinul Turciei şi Israelului în politica pentru Orientul Mijlociu, sunt direct interesate de rezolvarea diferendului dintre cele două state. Relaţiile dintre Turcia şi Israel s-au deteriorat încă din 2009, ca urmare a criticilor severe ale Ankarei cu privire la ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, de la sfârşitul lui 2008.