O lege anti-alcool în Turcia stârnește opoziţie

119

Turcia este pe cale să aprobe cea mai strictă lege cu privire la alcool din istoria de 89 de ani a republicii, fapt ce a stârnit critici din partea turcilor care se tem că noua prevedere e parte dintr-un plan tot mai vizibil de islamizare a ţării, notează Religion News.

Legea este susţinută de prim ministrul turc Recep Tayyip Erdogan și ar interzice comercializarea alcoolului între orele 10 pm și 6 am, precum și prezentarea unor scene de consum al alcoolului la TV, pe afișele stradale, în ziare, în vitrinele magazinelor sau la festivaluri. De asemenea, prevederea ar interzice comercializarea alcoolului la mai puţin de 1km de o școală sau o moschee.

Noua legislaţie nu este principalul motiv pentru frământările care au loc în prezent în Turcia, însă este un factor care și-a adus contribuţia la proteste. Erdogan insistă că măsura are ca scop protejarea sănătăţii publice și că nu este o încercare de a legifera modalitatea sau de a forţa statul (care a fost timp de degenii un stat secular) să adopte structuri islamice.

„Legislaţia nu interferează cu stilul de viaţă al nimănui," a spus Erdogan într-o emisiune transmisă marţi de televiziunile turcești. „Dacă vrei să bei, poţi să-ţi iei o băutură și o bei acasă. N-avem nimic împotrivă."

Yusuf Alatas, un reputat militant pentru drepturile omului spune însă că decizia se înscrie în rândul schimbărilor făcute fără a fi suficient dezbătute și că este parte a unei încercări de a instaura o legislaţie religioasă.