Protestatarii turci au primit ultima avertizare din partea primului ministru

31

În cursul zilei de joi, primul ministru turc, Recep Tayyip Erdogan, a avertizat protestatarii ce au ocupat un parc din apropierea cunoscutei Pieţe Taksim că acesta este ultimul avertisment pe care îl mai face.

Discursul său a avut ca destinatari două categorii de turci: părinţii şi ecologiştii. „Îi îndemn pe fraţii mei apărători ai mediului să nu ne mai întristeze atât de mult. Lăsaţi-ne să curăţăm parcul, pentru a-l restitui adevăraţilor săi proprietari … Lansez un ultim avertisment mamelor, taţilor. Vă rog, retrageţi-vă copiii de acolo", a declarat Erdogan.

În cazul în care avertismentul său nu va fi ascultat, Erdogan a promis să cureţe Piaţa Taksim în decurs de 24 de ore de „oamenii care încalcă ordinea", informează Associated Press.

Protestul, care a început în urmă cu două săptămâni, a început ca o revoltă faţă de reducerea suprafeţelor verzi din Parcul Gezi – unde primăria dorea să construiască un mall, şi a continuat ca o acţiune politică, îndreptată împotriva premierului Recep Tayyip Erdogan, criticat pentru politicile cu caracter islamist.