Turcia ia noi măsuri de cenzură a internetului

137

La aproximativ o săptămână după ce a fost restricţionat accesul la platforma de socializare Twitter, autorităţile turce acţionează în acelaşi mod împotriva site-ului Youtube.

Măsura de restricţionare a accesului la site-ul Youtube a fost adoptată ieri, 27 martie, la o săptămână după ce a fost restricţionat site-ul de socializare Twitter, care înregistra mai bine de 10 milioane de utilizatori turci. Guvernul Erdogan susţine că aceste site-uri pun în pericol siguranţa statului, dar se pare că adevăratul motiv nu este acesta, notează edition.cnn.com.

Autoritatea turcă în materie de telecomunicaţii a anunţat aceste „măsuri administrative” la doar câteva zile înainte de alegerile municipale. Motivul ar fi că pe site-ul Youtube a apărut o înregistrare audio, material considerat denigrator, potrivit căreia autorităţile turce ar fi luat în considerare posibilitatea unei intervenţii militare în Siria. Nu se ştie încă dacă înregistrarea este autentică, dar în cazul în care este adevărată, ar produce o imagine nepotrivită pentru actuala putere, mai ales în preajma alegerilor.

Autorităţile politice turce au fost deranjate în ultimul timp de mai multe înregistrări realizate de către operatori necunoscuţi şi distribuite zilnic pe internet. În una dintre acestea, se pare că este înregistrat premierul Erdogan vorbind cu fiul său, îndemnându-l să ascundă câteva milioane de dolari, pentru a nu fi descoperite de poliţie.

Într-o altă înregistrare, se pare că este vorba de Erdogan dându-i instrucţiuni directorului unei televiziuni importante de a întrerupe transmiterea în direct a discursului unui politician rival. Guvernul turc a acuzat site-uri precum Youtube, Twitter şi Facebook de faptul că răspândesc informaţii false şi minciuni. Săptămâna aceasta un tribunal turc a ordonat ridicarea restricţiei platformei Twitter, dar, deocamdată, acest site continuă să fie blocat.

Presa internaţională consideră că aceste interdicţii încalcă dreptul la liberă exprimare. Turcia se află în pe locul 154 din 180, în clasamentul World Press Freedom Index. Turcia are peste 36 de milioane de utilizatori ai internetului, fiind cea mai tânără audienţă a internetului din Europa şi cea mai conectată ţară din lumea musulmană. Scriitori, ziarişti, traducători şi mulţi alţii adresează o rugăminte autorităţile şi anume aceea de a nu distruge democraţia, libertăţile și drepturile pe care le au cetăţenii, inclusiv acela de a se exprima liber. Ei susţin că Turcia va fi o ţară mai puternică şi mai fericită atunci când va recunoaşte şi va aprecia pluralismul, diversitatea şi libertatea.

Sursă foto: Wikimedia.com