Turcia tot mai eurosceptică şi dezinteresată de aderare

30

Anul 2013 vede în Turcia un interes tot mai scăzut faţă de integrarea Turciei în Uniunea Europeană. O spun politicienii şi o confirmă sondajele de opinie recente.

Începând din 2005, Turcia este candidat oficial la integrarea în UE. Însă comparând nivelul de entuziasm din 2004 cu cel din 2013, se observă mari fracturi.

Potrivit ministrului pentru Integrare Europeană, Egemen Bagis, Turcia nu va deveni probabil niciodată membră a UE, chiar dacă va îndeplini standardele europene. În plus, dacă în 2005, trei din patru turci se declaraseră pentru integrare, acum mai puţin de 50% au aceeaşi părere. Totodată, o treime din cei chestionaţi s-au declarat acum strict împotriva integrării. Cu nouă ani în urmă, împotrivă erau doar nouă la sută.

În 2013 s-a produs o răcire considerabilă a relaţiilor dintre Turcia şi UE, din mai multe motive. Pe de o parte, UE nu a văzut cu ochi buni intervenţia brutală a poliţiei împotriva protestatarilor din Istanbul, nemulţumiţi de proiectata transformare a Parcului Gazi. Pe de altă parte, Ankara are probleme la capitolele „libertatea presei" şi „respectarea drepturilor omului".

Sursa. Deutsche Welle