Fondatorul Facebookului rusesc, adus la tăcere de Kremlin

374

Fondatorul reţelei Vkontakte, omoloaga Facebookului în Rusia, a fost demis din postul său, pentru că nu a cedat presiunilor Kremlinului. Plecarea lui forţată ridică îngrijorarea că libertatea de exprimare pe internet va dispărea curând din Rusia.

Pavel Durov, fondatorul în vârstă de 29 de ani al reţelei, a fost nevoit să retragă din compania pe care a condus-o de mai bine de şapte ani. El a declarat că s-a simţit ameninţat de autorităţile ruse, care doresc să controleze internetul. Potrivit unui comentariu recent publicat în reţea, consideră că eliminarea sa din companie nu a fost legitimă, notează news.yahoo.com.

La data de 1 aprilie, Pavel Durov a anunţat că-şi dă demisia din funcţia de director general, din cauza limitării puterilor sale, în urma schimbării acţionarului companiei. Ulterior s-a răzgândit, dar noii acţionari ai reţelei nu au ţinut cont de acest lucru şi l-au destituit din funcţia sa pe 21 aprilie. Se pare că recent Durov a părăsit Rusia pentru o perioadă de timp nelimitată, cu toate că în urmă cu aproape două luni scrisese un articol în care enumera şapte motive pentru care Rusia este o ţară atractivă pentru tineri. În prezent, acesta plănuieşte deschiderea unei reţele sociale în afara ţării, dat fiind faptul că în Rusia libertatea de exprimare este din ce în ce mai restricţionată, iar antreprenorii din domeniul internetului nu se pot dezvolta liber.

În prezent, reţeaua Vkontakte, accesată zilnic de peste 60 de milioane de ruși, este controlată de Igor Sechin şi Alisher Usmanov, cei mai bogaţi afacerişti ruşi, apropiaţi ai lui Vladimir Putin. Unul dintre motivele de conflict între autorităţile ruse şi Durov a fost faptul că Serviciul Federal de Securitate rus (FSB) i-a cerut acestuia să îi înmâneze datele personale ale grupului Euromaidan, care comunica şi prin Vkontakte, iar Durov a refuzat. În 2012,  a refuzat, de asemenea, să blocheze conturile unor contestatari ai lui Vladimir Putin, după ce  FSB i-a cerut acest lucru.

Rusia nu este singura ţară în care libertatea de exprimare este din ce în ce mai restricţionată. Preşedintele turc, Abdullah Gül, a anunţat de curând promulgarea unei legi privind controlul asupra internetului, dar a promis că va prezenta anumite amendamente în dreptul punctelor criticate. Unul dintre acestea este cel care le permitea autorităţilor guvernamentale de telecomunicaţii să blocheze orice site care publică vreun conţinut discriminatoriu sau ofensator, fără a avea nevoie de hotărârea unui tribunal. Legea a creat controverse şi îngrijorări şi în afara graniţelor, în special la Bruxelles şi la Washington.

 

Foto: TechCrunch