Ciocniri fatale la graniţa cu Rusia

366

Cinci militanţi pro-Rusia și-au pierdut viaţa când armata ucraineană a intervenit pentru a dărâma blocajele pe care militanţii proruși le-au pus pe drumurile din jurul orașului Sloviansk, conform declaraţiilor ministrului de interne al Ucrainei.

Putin a declarat că „folosirea armatei împotriva populaţiei este, fără îndoială, o crimă gravă”, iar Rusia a răspuns prin derularea de noi exerciţii militare la graniţă cu Ucraina.

Noul guvern de la Kiev se arată incapabil de a recăpăta controlul asupra regiunilor din estul ţării, care vor să distrugă integritatea teritorială a ţării, prin ruperea de Ucraina și alipirea de Rusia. Mai multe clădiri ale guvernului și ale poliţiei în șase orașe din sud-est sunt încă sub asediul protestatarilor proruși.

„Nu am ajuns până aici ca să capitulăm înainte de a obţine ce vrem. Guvernul de la Kiev este ilegitim. Ei trebuie să renunţe la clădirile pe care le-au acaparat”, a declarat un lider al protestatarilor din Doneţk, pentru CNN. Militanţii proruși nu cred că ceea ce fac este ilegal și spun că nu vor înceta până nu se va organiza un referendum regional, care ar da regiunilor din est opţiunea de a se despărţi de Ucraina.

Aceasta pare însă a fi dorinţa doar a câtorva zeci de oameni, îmbrăcaţi în uniforme și înarmaţi. Institutul pentru Studii Sociale și Analize Politice din Doneţk raporta în luna martie că două treimi dintre locuitori nu sunt în favoarea alipirii regiunii de Rusia. Însă, de asemenea, o majoritate credea că Ucraina merge într-o direcţie greșită.

Rusia nu contenește în a anunţa un război civil în Ucraina, însă jurnaliștii de la faţa locului povestesc că nu pare a fi cazul. Protestatarii proruși sunt mai degrabă câteva zeci, decât câteva sute, iar de cealaltă parte nu se etalează prea făţiș un sentiment pro-Kiev. Nu s-au mai organizat proteste masive, iar ciocnirile de stradă sunt rare. Majoritatea oamenilor sunt prea preocupaţi să își vadă de viaţă, în timp ce economia se înrăutăţește vizibil. Ultimul lucru pe care îl vor este violenţă, scrie CNN.

Cu toate astea există riscul ca militanţi proruși să de infiltreze de peste graniţe și ca ultranaţionaliștii din Kiev să organizeze grupe de confruntare a dușmanului din est. Jurnalistul Newt Gingrich aduce aminte că nici în pragul declanșării Primului Război Mondial nu se credea că este posibil, iar oamenii de rând își vedeau liniștiţi de viaţă.

Rusia are 40.000 de soldaţi care derulează exerciţii militare la graniţă cu Ucraina, iar Putin a avertizat de multe ori că, deși nu intenţionează să invadeze estul Ucrainei, își va apăra „compatrioţii” ruși din Ucraina.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.