O deputată britanică anti-Brexit a fost ucisă

382

Campania politică ce se vrea a lămuri poporul britanic asupra deciziei corecte pe care trebuie să o ia la referendumul de pe 23 iunie în privinţa rămânerii sau părăsirii Uniunii Europene tocmai a luat o turnură macabră.

Jo Cox, membră a Parlamentului britanic din partea Partidului Laburist, a murit la spital după ce a fost împușcată şi înjunghiată în propria circumscripţie din nordul ţării, de un bărbat care pare să fie favorabil ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană. Poliţia nu a dat mai multe informaţii despre motivaţia atacatorului.

Cox, în vârstă de 41 de ani și mamă a doi copii, tocmai fusese aleasă în Parlament anul trecut și s-a făcut rapid cunoscută pe probleme precum imigraţia, refugiaţii sirieni și apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană. Anterior, lucrase 10 ani la agenţia britanică de ajutor Oxfam, dar și la Freedom Fund, o organizaţie antisclavie, și în cadrul Fundaţiei Bill and Melinda Gates.

Cox era o susţinătoare acerbă a calităţii de membru UE a Marii Britanii, iar în ultimele zile contul său de Twitter se umpluse de îndemnuri adresate populaţiei să voteze la referendum pentru menţinerea acestui statut. Deși a admis că imigraţia este un motiv de îngrijorare legitim pentru britanici, care nu îi face automat rasiști sau xenofobi, părerea ei era că nu este un motiv suficient de bun pentru a părăsi blocul comunitar. „Mai mult de jumătate dintre cei care au imigrat în Marea Britanie au venit din afara Europei, iar rezultatul acestui referendum nu va face nimic pentru a scădea aceste numere”, a mai precizat ea.

Politicienii britanici, în frunte cu premierul Cameron, au fost șocaţi de acest incident și au suspendat temporar campania. „Am pierdut o mare stea. Era un parlamentar grozav, cu o inimă mare și multă compasiune”, a declarat premierul despre Cox, care nu a ezitat niciodată să îl critice pentru greșelile lui. Premierul francez, premierul olandez, președintele Eurogrup, cancelarul Angela Merkel și secretarul de stat John Kerry sunt doar câţiva dintre liderii politici de top care au transmis condoleanţe familiei, mărturisind că sunt șocaţi de turnura evenimentelor din Marea Britanie și exprimându-şi speranţa că referendumul de săptămâna viitoare se va desfășura în condiţii sigure.

Eliza Vlădescu
După absolvirea Facultății de Comunicare și PR din cadrul SNSPA, Eliza Vlădescu a dat televiziunea pentru presa scrisă și de mai bine de 8 ani nu s-a uitat înapoi. Eliza face parte din echipa permanentă de redactori a revistei Semnele timpului.