Al Jazeera dezvăluie negocierile secrete israeliano-palestiniene

296

Criticile asupra palestinienilor capătă o nouă turnură după ce mai mult de 1600 documente confidenţiale ale negocierilor israeliano-palestiniene din 2008 au ajuns în posesia televiziunii Al Jazeera.

Conform documentelor, palestinienii au fost dispuși să facă un compromis asupra unora dintre cele mai spinoase probleme, situaţia Ierusalimului și a refugiaţilor. Negociatorii palestinieni au dezminţit informaţia, susţinând că parte din documente sunt contrafăcute. În plus, președintele palestinian Mahmoud Abbas a spus că i-a ţinut la curent în permanenţă pe liderii ţărilor arabe, pe tot parcursul desfășurării negocierilor.

Un schimb între cele două autorităţi viza păstrarea de către Israel a tuturor enclavelor evreiești din estul Ierusalimului, mai puţin una. Palestinienii ar fi primit o regiune din apropierea West Bank unde locuiește o minoritate de evrei. „Le-am da cel mai mare Ierusalim din istoria evreiască”, ar fi afirmat negociatorul Saeb Erekat.

O altă măsură avea să fie un control internaţional asupra celui mai sfânt loc din Ierusalim. Conform înţelegerii, locul unde se află moschhea Al Aqsa, așezată pe ruinele templului evreiesc, avea să fie administrat la nivel internaţional de palestinieni, evrei, americani, saudiţi, egipteni și iordanieni. Măsura trebuia să fie menţinută ca una temporară, până la un acord permanent între evrei și palestinieni.

Negociatorul șef al palestinienilor din acea vreme, Ahmed Qureia, a declarat pentru AP că „multe părţi ale documentelor au fost contrafăcute, înscriindu-se în efortul de incitare împotriva autorităţii și conducerii palestiniene".