Israelul îmbunătăţește libertatea religioasă pentru evrei

80

Pentru prima dată, Israelul va finanţa rabini din cadrul mișcărilor reformiste și conservatoare, într-un efort de a îmbunătăţi libertatea religioasă a evreilor.

Denominaţiunile ortodoxe domină rabinatul Israelului deţin un monopol virtual asupra fondurilor pentru instituţii religioase, scrie CS Monitor. Mișcările mai liberale precum iudaismul conservator și reformat au fost în mod tradiţional, excluse de la finanţarea de stat.

Săptămâna trecută însă, în răspuns la o petiţie adresată Curţii Supreme privind egalitatea sponsorizărilor pentru rabinii în funcţie, avocatul general al Israelului a declarat că, pentru prima dată, statul va începe să plătească salarii pentru clericii din denominaţiunile ne-ortodoxe. Grupurile de evrei liberali au salutat decizia ca pe un moment de referinţă în campaniile pentru un pluralism religios mai larg, chiar dacă monopolul rabinatului ortodox rămâne în continuare intact.

„Am spart tavanul. Acesta va fi doar începutul. Va provoca (o evoluţie ca) un bulgăre de zăpadă," a apreciat Steven Beck, un oficial al Centrului pentru Acţiune Religioasă în Israel. Beck a fost cel care a avut iniţiativa acestei petiţii, în urmă cu șapte ani.