Israelul instalează cel mai sofisticat sistem de apărare antirachetă

946

Un exerciţiu militar comun tocmai se derulează cu participarea trupelor israeliene și ale Comandamentului European al SUA. Este un ultim test înainte ca în Israel să fie instalat unul dintre cele mai sofisticate sisteme de apărare antirachetă din lume.

Statele Unite ale Americii au oferit peste 3,3 miliarde de dolari în ultimii 10 ani pentru a sprijini sistemul defensiv israelian, care va fi în măsură să distrugă nu numai rachete balistice, ci chiar și sateliţi. Atunci când va fi finalizat, sistemul de apărare aeriană al Israelului va fi mult superior faţă de orice alt sistem din Orientul Mijlociu și va rivaliza, poate chiar va depăși, în viteză și precizie, apărarea aerienă existentă în Europa și în statele arabe. Aceasta ar fi concluzia specialiștilor, conform Washington Post.

Cu toate că prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, și Obama au avut o relaţie tensionată, marcată de viziunile diferite cu privire la acordul nuclear cu Iranul, SUA a continuat să investească în apărarea aeriană a Israelului, crescând suma de la 133 de milioane de dolari, în 2006, la 619 milioane de dolari, în 2015.

Sistemul israelian de apărare iniţiat împreună cu partenerii americani va permite statului evreu să răspundă la atacuri simultane, de pe mai multe fronturi. Adică acest sistem ar putea face faţă unui atac conjugat cu rachete lansate de către Hamas, din Fâșia Gaza; cu rachete de clasă medie trase de șiiţi Hezbollah, din Liban, și cu rachete balistice cu rază lungă de acţiune lansate din Iran, chiar și în condiţiile în care ar transporta focoase convenţionale sau chimice. Sistemul poate să anticipeze direcţia în care va lovi o rachetă, prin calcularea traiectoriei ei.

„Eu definesc sistemul drept unul de pionierat”, a declarat Uzi Rubin, fostul șef al programului de apărare antirachetă al Israelului. „Nici Statele Unite nu dispun de unul la fel de complex și de sofisticat.”

De fapt, primele probe ale noului sistem antirachetă, cunoscut sub numele de „Praştia lui David“, au început în anii anteriori, testele implicând ameninţări simulate din partea Iranului, a Libanului sau a Siriei. Testele cu „Praştia lui David“ marchează „o mare realizare în dezvoltarea armei şi oferă încredere în capacităţile viitoare ale Israelului de a se apăra de diverse ameninţări“, declara Rick Lehner, purtător de cuvânt al Agenţiei de Apărare Antirachete a SUA.