Planul de 4 mld $ pentru pace în Orientul Mijlociu

20

Secretarul american de stat John Kerry a dezvăluit duminică multi-așteptatul plan pentru pace în Orientul Mijlociu, bazat pe o investiţie de 4 miliarde $ în sectorul privat palestinian.

Kerry a afirmat în cadrul Forumului Economic Mondial, desfășurat pe malul iordanian al Mării Moarte, că o economie palestiniană independentă e esenţială în atingerea și menţinerea păcii în regiune, potrivit The Guardian. La conferinţă au participat atât președintele israelian Shimon Peres, cât și liderul palestinian Mahmoud Abbas.

 Fostul prim-ministru englez, Tony Blair, va conduce un grup de lideri din sectorul privat ce vor implementa planul de relansare a economiei economice, în prezent dependentă în proporţie de 40% de donaţiile internaţionale. Kerry a afirmat că rezultatele în urma unor studii preliminare sunt „uluitoare", previzionând o creștere cu 50% a PIB-ului palestinian în numai trei ani, o reducere cu două treimi a ratei șomajului și o dublare a venitului mediu în Palestina.

Kerry l-a asigurat pe Abbas că planul economic nu va înlocui eforturile de identificare a unei soluţii politice, care rămâne „o prioritate majoră" a SUA.