Prăpastia dintre bogaţi și săraci se adâncește în statele dezvoltate

238

Prăpastia dintre bogaţi și săraci se adâncește în statele dezvoltate ale lumii, ţările din sudul Europei și Statele Unite înregistrând cele mai înalte niveluri ale inegalităţii economice, potrivit celui mai recent raport Morgan Stanley, una dintre cele mai importante bănci de investiţii din lume.

În timp ce majoritatea analizelor se bazează pe calcularea coeficientului lui Gini, o măsură a dispersiei statistice folosită pentru a reprezenta distribuţia veniturilor populaţiei, dar mai ales disproporţia în distribuirea veniturilor, analiștii Morgan Stanley au ales o abordare care, spun ei, duce la crearea unei perspective mai nuanţate asupra inegalităţii.

Pentru a calcula indicatorul inegalităţii (MSII), analiștii Morgan Stanley au folosit o varietate de factori precum distribuţia veniturilor, incluziunea la locul de muncă, starea de sănătate și accesul la internet, un scor 1 indicând cel mai înalt nivel al inegalităţii.

Potrivit studiului, ţările europene cu cel mai ridicat nivel al inegalităţii sunt Portugalia, Italia, Grecia şi Spania. De cealaltă parte, printre ţările cu cel mai scăzut nivel al inegalităţii se numără ţările nordice, în frunte cu Norvegia, Finlanda și Suedia.

Raportul abordează și relaţia dintre inegalitate și creștere economică, concluzionând că inegalitatea persistentă afectează creşterea economică pe termen lung. Această afirmaţie este susţinută și de datele OECD, citate de Forumul Economic Mondial, potrivit cărora între 1990 și 2010, Statele Unite au înregistrat o scădere de 10 puncte procentuale a potenţialului de creștere economică, iar economiile dezvoltate au înregistrat o scădere de 4,7 puncte procentuale.

Inegalitatea poate, de asemenea, submina încrederea în strategii şi instituţii sociale şi poate duce la reglementări precum protecţionismul şi măsurile antimigraţie.

Cu toate acestea, vestea nu este una proastă pentru toată lumea, unii investitori putând profita de adâncirea diferenţelor dintre ţări în ceea ce priveşte inegalitatea.

Foto: pixabay