Pakistan: guvernanţii tac, organizaţiile islamiste acţionează

9

    Haosul şi inadecvarea care au caracterizat eforturile Guvernului pakistanez de a face faţă inundaţiilor ce s-au abătut asupra ţării în ultimele săptămâni a fost într-un contras izbitor cu eficienţa organizaţiilor caritabile islamiste, scrie The New York Times.

    Pakistanezii sunt furioşi că guvernul nu a putut răspunde pe măsura necesităţii, în faţa celor mai grave inundaţii din ultimii 80 de ani din Pakistan. Această situaţie a deschis în schimb posibilitatea ca organizaţiile caritabile islamiste să intervină din plin, situaţie pe care analiştii o văd ca pe o oportunitate de promovare şi recrutare de noi membri.

    În două districte din nord-vestul Pakistanului, trei organizaţii islamice au furnizat adăpost pentru mii de persoane, au strâns zeci de mii de donaţii şi au servit aproximativ 25.000 de mese calde pe zi, numai de sâmbăta trecută, cu şase zile înainte ca guvernul să trimită primele ajutoare de hrană gătită.

    "În Occident suntem văzuţi ca terorişti, dar, la nevoie, noi suntem cei care îi ajută pe oameni," a declarat Maulana Yousaf Shah, liderul unuia dintre grupurile caritabile.

    Mian Adil, vicepreşedintele grupului Falah-e-Insaniyat, a declarat că ajutoarele pe care le-a distribuit organizaţia sa aveau ataşate mesajul "să nu vă încredeţi în guvern" şi aliaţii lui vestici. Falah-e- Insaniyat este aripa caritabilă a grupării Lashkar-e-Taiba, care s-a aflat în spatele atentatelor teroriste din Mumbai (India) în anul 2008.