Reprezentanţi ai religiilor lumii fac apel pentru "respingerea terorismului religios"

28

Nu mai puţin de 300 de reprezentanţi ai marilor religii, precum şi ai societăţii civile reuniţi în comunitatea Sant'Egidio, s-au pronunţat marţi împotriva terorismului religios pe care l-au declarat o „blasfemie", informează Mediafax.

Participanţii la această a 27-a reuniune a comunităţii supranumite ONU din Trastevere (un cartier din Roma) au transmis un apel comun pentru eradicarea terorismului religios, deplângând fenomenul ca „o contradicţie a religiei".

După trei zile de dezbateri, cu persoane afectate în mod direct de ura religioasă, război, discriminarea femeilor şi drama imigraţiei clandestine, diplomaţii religioşi au denunţat „sărăcirea" produsă de criza economică, accentuând că „nu este vorba doar de sărăcia economică, ci şi de idei, speranţe, visuri. Este resemnarea în faţa istoriei, în faţa războiului şi a violenţei. Pesimismul şi resemnarea sfârşesc prin acomodarea răului".

„Vrem ca tinerii să crească cu şcoala păcii. Există suficientă cultură a inamicului care ne împiedică să vedem în celălalt bogăţia pe care o aduce pentru sine. Dacă suntem fideli religiei noastre nu ar trebui să ne îndepărteze, dimpotrivă", au proclamat demnitarii religioşi, în comunicatul comun.

„Respingem terorismul religios în mod solemn: folosirea numelui lui Dumnezeu pentru a ucide este o blasfemie. Terorismul religios neagă prin natura sa religia însăşi", au afirmat reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi iudaismului alături de alte religii. „Războiul se câştigă doar cu pace. Noi, bărbaţi şi femei de religii diferite, de la Roma, vrem să ne angajăm că vom ajuta la creşterea acestei mişcări pentru pace", au concluzionat ei.