Video: președintele filipinez distruge 76 de mașini valorând 4 milioane de dolari

333

Președintele filipinez, Rodrigo Duterte, a comandat distrugerea a 76 de mașini și motociclete de lux de contrabandă, în valoare de aproximativ 4 milioane de lire sterline, ca parte a campaniei sale anticorupţie.

Modele scumpe de Lamborghini, Porsche sau Mercedes-Benz, precum și o motocicletă Harley Davidson, toate importate ilegal, au fost distruse chiar sub privirile președintelui Duterte.

Aceasta nu este prima dată când Duterte adoptă ca strategie distrugerea vehiculelor de lux ale contrabandiștilor prinși. În februarie, el a dispus distrugerea a 30 de autoturisme de lux, susţinând că vânzarea de mașini confiscate la licitaţie ar permite grupurilor infracţionale să liciteze pentru ele sub identitate falsă.

Cunoscut pentru politicile sale dure de combatere a criminalităţii, președintele care organizează adesea astfel de evenimente ca să atragă atenţia presei locale şi internaţionale a declarat că este necesar „să arătăm lumii că avem un loc viabil de investiţii şi afaceri”. De asemenea, luni președintele a promis că va continua războiul „rece și neobosit” împotriva drogurilor, soldat pănă în prezent cu mii de morţi.

Potrivit autorităţilor, în cei doi ani de când Duterte a devenit președinte, peste 4.500 de suspecţi traficanţi de droguri au fost uciși, iar alte mii de persoane au fost ucise în luptele dintre grupurile infracţionale rivale.

Deși sub conducerea președintelui Rodrigo Duterte, în conformitate cu cea mai recentă ediţie a Băncii Mondiale a Perspectivelor Economice Globale, Filipinele s-au clasat pe locul 10 în economia mondială, cu cea mai mare creștere din lume în 2017, același stat a creat și plutoane de execuţie care îi lichidează pe loc, în stradă, fără proces și fără vreo întrebare, pe cei bănuiţi că distribuie sau consumă droguri. În ciuda măsurilor drastice pe care le-a adoptat, Duterte nu a reușit însă să distrugă sistemul care reproduce și perpetuează corupţia.

Nivelurile ridicate de corupţie restricţionează sever eficienţa întreprinderilor care funcţionează în Filipine. Corupţia din cadrul administraţiei publice și legile complexe și vagi fac companiile străine vulnerabile la șantaj și manipulare din partea funcţionarilor publici. Favorizarea și abuzul sunt larg răspândite în instanţele de judecată, ducând la rezolvarea litigiilor în mod disproporţionat și incorect și la un mediu de afaceri incert.

Reglementările anticorupţie nu au în vedere și sumele acordate pentru facilitarea unor servicii publice, iar luarea de mită în sectorul privat nu este incriminată. Astfel, companiile nu au suficientă încredere în independenţa sistemului judiciar și evaluează eficacitatea cadrului legal în soluţionarea litigiilor și contestarea reglementărilor ca fiind sărace.

Atât sistemul juridic, poliţia, serviciile publice, serviciul care se ocupă de administrarea terenurilor, a taxelor, autoritatea vamală, sistemul de achiziţii publice, cât și administraţia resurselor naturale sunt atinse de corupţie. Cu toate că, în Filipine, Constituţia garantează libertatea de exprimare, acest drept nu este susţinut în mod consecvent.

Observatorii independenţi declară că mita și alte stimulente sunt adesea folosite de oficialii de nivel înalt pentru a motiva jurnaliștii să creeze rapoarte unilaterale în beneficiul funcţionarilor. Accesul la Internet este disponibil pe scară largă, dar există îngrijorări cu privire la faptul că guvernul încearcă să instaleze un anumit grad de cenzură, iar presa filipineză este clasificată drept „parţial liberă”.