Ţara cu cea mai mare rezervă de petrol se luptă să ţină luminile aprinse

1008

Cândva renumit pentru petrecerile de noapte, Maracaibo, oraș portuar din Venezuela, ce deţine importante rezerve de petrol, este astăzi, de cele mai multe ori, o mare de întuneric noaptea din cauza întreruperilor de energie electrică.

Maracaibo, al doilea oraș ca mărime din Venezuela, pare a fi un „oraș fantomă”, a declarat Fergus Walshe, directorul unei organizaţii locale de afaceri.

Aici locuitorii deconectează frigiderele de la sursa de energie electrică pentru a face economie sau pentru că se întrerupe curentul. Mulţi cumpără doar mâncarea pe care o vor consuma în aceeași zi, iar alţii dorm în mod regulat afară din case pentru că este foarte cald și nu au curent pentru ventilatoare. Este pentru al cincelea an consecutiv în care venezuelenii trăiesc o criză economică accentuată ce a declanșat malnutriţia, hiperinflaţia și emigrarea în masă. Membru OPEC, cu economie socialistă înfloritoare, Venezuela s-a prăbușit odată cu scăderea preţului la petrol în 2014.

„N-am crezut niciodată că va trebui să trec prin asta. Nu am mâncare, nu am putere, nu am bani”, a declarat cu ochii în lacrimi Cindy Morales, un muncitor în vârstă de 36 de ani, dintr-o fabrică de panificaţie.

Micii comercianţi sunt de asemenea afectaţi. Într-un parc industrial de la marginea orașului Maracaibo, 80% din cele 1.000 de companii care își au sediul acolo sunt afectate de întreruperile de energie, potrivit unei asociaţii de afaceri din Zulia.

Și Zulia, inima istorică a industriei energetice a Venezuelei, care de zeci de ani era cunoscută pentru cantităţile importante de petrol deţinute, începând cu luna martie are probleme cu electricitatea, nu de puţine ori cei 3,7 milioane de locuitori fiind nevoiţi să stea fără curent timp de până la 24 de ore.

În trecut, zulienii considerau că locuiesc într-un „Texas venezuelean”, bogat în petrol și cu o mândrie distinctă faţă de restul ţării. Lucrătorii din domeniul petrolului puteau fi văzuţi de multe ori conducând mașini noi sau călătorind cu avioane private pentru a-și paria câștigurile în cazinouri.

„Acum cele șase centrale electrice din Zulia, deţinute de stat, au o cantitate mare de petrol pentru a genera energie electrică, însă, din lipsa întreţinerii și a pieselor de schimb, apar tot mai des defecţiuni, iar instalaţiile funcţionează la o capacitate de 20%”, a declarat Angel Navas, președintele Federaţiei Naţionale a Lucrătorilor Electrotehnici.

Ministrul energiei, Luis Motta, a declarat în această lună că norma ar fi de opt ore pe zi fără curent pentru Zulia.

Deși în Caracas situaţia este mai bună decât în Maracaibo, o întrerupere de curent majoră a lovit capitala marţi dimineaţa timp de aproximativ două ore, din cauza unei defecţiuni la o staţie. Ministrul energiei a declarat că în apropierea staţiei au fost raportate „ploi abundente”.

Venezuelenii au fost forţaţi să meargă sau să se înghesuie în autobuze, deoarece o mare parte a transportului cu metroul a fost închis. Defecţiunea a afectat și unele linii telefonice, dar și principalul aeroport, Maiquetia, din afara capitalei.

Problemele economice din Venezuela sunt în mare parte un rezultat al direcţiei politice adoptate de președintele Nicolas Maduro. În loc să taie cheltuielile, Maduro a optat să tipărească și mai mulţi bani, contribuind în continuare la creșterea masivă a inflaţiei. Cu toate acestea, conform FMI, este de așteptat ca creșterea economică să scadă cu 18% în acest an. Potrivit datelor Organizaţiei Naţiunilor Unite, peste 1,5 milioane de persoane au părăsit ţara din 2014 până astăzi.

Din cauza crizei, magazinele sunt goale, iar produsele sunt inaccesibile pentru oamenii de rând, întrucât aproximativ 93% dintre venezueleni nu au destui bani pentru a-și cumpăra alimentele de care au nevoie. Condiţiile de viaţă din Venezuela s-au înrăutăţit atât de mult, încât 3 din 4 cetăţeni au slăbit în medie 8 kilograme pe parcursul anului 2016.