Alertă în Pacific: Încălzirea globală condamnă insulele la scufundare

698

Suntem martorii unui moment istoric negativ. Aceasta este concluzia care se impune în urma semnelor îngrijorătoare cu privire la accentuarea încălzirii globale, semne care au devenit efecte concrete în largul Oceanului Pacific.

Cinci mici insule din Pacific au dispărut din cauza creșterii nivelului oceanului planetar. Această situaţie ar fi prima confirmare știinţifică a impactului schimbărilor climatice asupra zonelor de coastă din Pacific, spun cercetătorii australieni.

Nivelul mării „crește mult mai repede decât era de așteptat”, spun cercetătorii, citaţi de The Guardian. Insulele au făcut parte din Insulele Solomon, un conglomerat format din sute de insule și cu o populaţie de aproximativ 640.000 de locuitori. De-a lungul ultimelor două decenii, insulele s-a confruntat cu niveluri de creștere anuală de aproximativ 10 mm, potrivit unui studiu publicat în Research Letters.

Insulele scufundate variază de la 1 la 5 hectare și nu au fost locuite. Și alte șase insule au suprafeţe de teren „înghiţite” de mare, iar pe două dintre acestea sate întregi au fost distruse, iar oamenii, forţaţi să se mute. „Cel puţin 11 din insulele nordice fie au dispărut total în ultimele decenii, fie se confruntă în prezent cu o eroziune severă. Ultimele evenimente au distrus sate care au existat cel puţin din anii 1935”, au declarat membrii echipei de cercetare. Una era insula Nuatambu, care găzduia 25 de familii, însă jumătate din aria locuibilă a fost pierdută începând cu anul 2011. „Marea a început să înainteze și ne-a forţat să ne mutăm spre deal și să ne reconstruim satul departe de mare”, a spus locuitorul unei insule vecine.

Studiul este primul care, din punct de vedere știinţific, „confirmă numeroasele opinii referitoare la efectele dramatice ale schimbărilor climatice asupra zonelor de coastă ale Pacificului și a oamenilor care locuiesc acolo”, au scris cercetătorii. Echipa a evaluat cât de mult a crescut nivelul mării în raport cu insulele Solomon, prin compararea imaginilor aeriene şi a celor prin satelit, realizate în 1947 şi în 2014. Ei au analizat şi rapoarte istorice şi locale. „De-a lungul acestei perioade, echipa a urmărit 33 de insule şi a constatat că zona este afectată de o creştere îngrijorătoare a nivelului mării, care se ridică de aproape trei ori mai repede decât media la nivel mondial”, conchid cercetătorii australieni.