Astăzi, NATO activează scutul de la Deveselu

570

Astăzi, România este în atenţia presei de pretutindeni. Președintele României, Klaus Iohannis, îl va primi astăzi la Palatul Cotroceni pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care va participa la ceremonia de la Deveselu, unde se va inaugura scutul antirachetă.

Deși scutul antirachetă este integrat în sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, iniţiativa este una americană, motiv pentru care Reuters scrie azi că „SUA urmează să pună în funcţiune în România scutul antirachetă, în valoare de 800 de milioane de dolari”. Este și motivul pentru care la inaugurare va participa și adjunctul secretarului american al Apărării, Robert Work, alături de premierul Dacian Cioloş și de ministrul Apărării, Mihnea Motoc. Astfel, baza militară de la Deveselu devine una dintre cele mai importante baze americane din Europa, cu rol de apărare împotriva pericolelor din afara Europei.

„Vom consolida prezenţa forţelor NATO dacă este necesar, nu pentru a ataca, ci pentru a ne apăra securitatea… Rusia a schimbat graniţe prin forţă și continuă să își ameninţe vecinii…. Este imposibil ca sistemul de la Deveselu să doboare rachete balistice rusești. Nu văd niciun motiv pentru care el să justifice tensiunile. Ameninţările Rusiei sunt iresponsabile. Rușii știu că nu este un sistem îndreptat împotriva Rusiei…. Nu ne dorim un nou război rece și vom continua să depunem eforturi pentru o relaţie mai constructivă cu Rusia”, sunt unele dintre declaraţiile secretarului general al NATO, conform Revista 22. Cel mai probabil, Rusia va transmite astăzi mesaje belicoase atât pentru NATO și pentru americani, cât și pentru România, în particular.

Ce poate să facă mai exact sistemul antirachetă, dacă nu este capabil să doboare rachete rusești? Teoretic, el a fost construit împotriva sistemelor de rachetă ale Iranului, care pot ajunge în unele părţi ale Europei, inclusiv în România. „Sistemul este conceput pentru a bloca una sau un număr redus de rachete care ar viza o suprafaţă mare. Ar fi ineficient împotriva Rusiei, dacă aceasta ar lansa un atac nuclear asupra Europei, deoarece sistemul ar fi depășit rapid printr-un număr relativ mic de rachete”, explică și George Friedman, fondatorul Institutului de analize Stratfor.

Sistemul antirachetă Aegis are rolul de a intercepta rachete cu rază scurtă și medie de acţiune și are multiple componente instalate pe uscat (Marea Britanie, România, Polonia, Turcia), dar și pe nave militare americane, majoritatea patrulând în Oceanul Pacific, dar și în Marea Mediterană. Baza de la Deveselu găzduiește trei baterii, cu 24 de rachete interceptoare SM-3, conform Hotnews. Acești interceptori nu au încărcătură explozivă sau periculoasă (nucleară, biologică sau chimică), ci sunt proiectaţi să distrugă rachetele prin forţa impactului.