Inundaţiile aduc dezastre fără precedent

181

Cu inundaţii și alunecări de teren, sezonul ploios are efecte dezastruoase în mai multe zone ale lumii. Sri Lanka reclamă cel mai mare dezastru natural de după tsunami din 2004, pentru Australia este deja cel mai costisitor dezastru natural, iar în Brazilia a devenit cel mai mare dezastru natural din istoria ţării.

Cel mai mare dezastru din Sri Lanka de după tsunami

Sri Lanka este afectată de cel mai mare dezastru natural raportat de autorităţi după tsunami din 2004. Sezonul musonic a adus ploi torenţiale ce au determinat pagube imense. Sunt peste 1 milion de sinistraţi, 23 de morţi și 36 de răniţi.

Guvernul a alocat mai mult de 1.5 milioane de dolari în susţinerea victimelor. Peste 28.000 de militari sunt implicaţi în acţiuni de salvare și furnizare de alimente și alte provizii. Este cea mai mare mobilizare de forţe armate de la înăbușirea Tigrilor Tamili.

„Casa mea e la doi metri sub ape. Am rămas doar cu hainele de pe noi.", spune unul dintre cei afectaţi.„Suntem concentraţi pe cerinţele imediate a peste un milion de persoane afectate, în special cele mai vulnerabile incluzând copiii", a spus Neil Buhne, coordonator al ONU pe probleme umanitare în Sri Lanka. Pagubele vor fi evaluate după retragerea apelor.

Cel mai costisitor dezastru din Australia

Evaluarea pagubelor are deja loc în Australia. În orașele afectate de inundaţii a început o masivă operaţiune de colectare a resturilor. Autorităţile i-au îndemnat pe localnici să arunce tot ceea ce a fost atins de apele contaminate.

„Este durere în suflet și tristeţe", spune Anna Bligh, premierului statului Queensland, referindu-se la reacţia oamenilor care-și văd pentru prima oară casele după inundaţie. „În unele cazuri avem stradă după stradă după stradă unde fiecare casă a fost inundată până la acoperiș." Misiunea de curăţare a fost catalogată de Bligh drept „una de proporţii, ca după război". Autorităţile au implicat forţe militare care să ajute la refacere, în cea mai mare mobilizare de după Ciclonul Tracy din 1974.

În Australia au murit 25 de oameni și 55 sunt încă daţi dispăruţi. Inundaţiile de anul acesta reprezintă unul dintre cele mai mari dezastre naturale ale Australiei și este deja evaluat ca cel mai costisitor din istoria ţării.

Cel mai mare dezastru natural din Brazilia

În Brazilia bilanţul a ajuns deja la peste 500 de morţi. Ploile torenţiale au dus la masive alunecări de teren și inundaţii. Conform BBC, este cel mai mare dezastru din Brazilia. Precedentul, tot alunecări de teren a avut loc în 1967 și a dus la moartea a 430 de persoane.

„Am prieteni încă dispăruţi în șuvoaiele de nămol. S-a dus. S-a terminat totul. Ne lăsăm în mâna lui Dumnezeu.", spune un localnic din Teresopolis pentru Associated Press. Forţele de intervenţie și localnicii scot cadavre din nămol, în timp ce numărul celor răniţi depășește capacitatea serviciilor medicale.

Președinta Braziliei a reclamat un act de forţă majoră dar și construcţii și ocupări ilegale care au dus la pierderea atâtor vieţi omenești și distrugeri materiale. „Am văzut cum s-au topit dealuri, fără să fie atinse de mână omenească, dar am văzut și zone ocupate ilegal, un pericol pentru sănătatea și viaţa oamenilor." Guvernatorul din Rio de Janeiro a cerut locuitorilor din zona de risc să-și părăsească casele, avertizând că „prognoza meteo nu este favorabilă și noi alunecări de teren pot avea loc."