SUA după Irene: 20 de morţi şi pagube de zeci de mld. de dolari

22

Furtuna tropicală Irene a provocat moartea a 20 persoane în Statele Unite, după ce au fost luate de ape, conform CNN. Două milioane de persoane au fost evacuate, trei milioane de consumatori au rămas fără curent electric, iar pagubele sunt evaluate la zeci de miliarde de dolari.

Douăzeci de persoane din opt state și-au pierdut viaţa în urma uraganului Irene, transformat ulterior în furtună tropicală, care a lovit coasta de est a Statelor Unite. O persoană a murit în New Jersey, respectiv o femeie a cărei maşină a fost luată de ape, a declarat duminică guvernatorul Chris Christie.

Potrivit echipelor de urgenţă, o altă persoană a murit în Connecticut, una în Maryland, una în Florida, două în New York, şase în North Carolina şi patru în Virginia. Alte patru persoane au murit în Pennsylvania, potrivit purtătoarei de cuvânt a Agenţiei pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă din acest stat, Ruth Miller.

Peste trei milioane de locuitori au rămas fără curent electric în New Jersey, Conneticut și New York în urma furtunii tropicale, conform BBC.

Pierderile provocate de uraganul Irene ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, a declarat duminică guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie, citat de AFP. „Pagubele se vor ridica la miliarde de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari", a declarat pentru postul de televiziune NBC guvernatorul New Jersey, al cărui stat a fost deosebit de afectat de uraganul Irene.

Potrivit unei alte estimări, experţii de la Kinetic Analysis, un cabinet care dezvoltă modele informatice despre eventualele pagube provocate de intemperii, pagubele generate de uragan ar însuma de la cinci până la zece miliarde de dolari.

Furtuna care a lovit pentru prima dată ţărmul american în North Carolina, sâmbătă dimineaţa, sub forma unui uragan de categoria 1, nu mai este acum nici măcar furtună tropicală, a confirmat Centrul naţional pentru uragane, în buletinul de la ora locală 23.00 (06.00 ora României).

Chiar dacă Irene a scăzut în intensitate, autorităţile au avertizat că impactul rămâne puternic. „Mulţi americani încă se confruntă cu pene de electricitate şi inundaţii, care ar putea să se înrăutăţească în ziele următoare, când râurile vor ieşi din matcă", a declarat preşedintele Barack Obama. „Eforturile de recuperare vor dura săptămâni sau chiar mai mult," a adăugat el.

(Foto: evz.ro)