Gheţarii Everestului pot dispărea în proporţie de 70 – 99% până în anul 2100

114

Încălzirea globală nu iartă nimic, nici măcar gheţarii impunătorului Everest, care se pare că în mare parte vor dispărea până la sfârşitul secolului.

Arctica, Antarctica şi acum Everest. Schimbările climatice îşi fac simţită prezenţa şi în lanţul muntos Himalaya, unde se află mare parte din gheţarii Pământului. Potrivit unui studiu recent în ceea ce priveşte impactul creşterii temperaturilor şi modificarea sezonului musonic, între 70 şi 99% dintre gheţarii Everestului vor dispărea până în anul 2100, notează elpais.com.

Joseph Shea, cercetător la International Center for Integrated Mountain Development, împreună cu echipa sa au studiat gheţarii din bazinul Dudh Koshi, o întindere de peste 400 de kilometri pătraţi. Potrivit lor, această zonă oferă condiţiile ideale şi o imagine de ansamblu pentru a putea studia schimbările climatice care au loc în Himalaya, notează phys.org. Conform estimărilor, începând cu anul 1961, gheţarii din bazinul Dudh Koshi şi-au micşorat volumul în proporţie de 15% şi această tendinţă continuă, dar într-un ritm mai alert, dat fiind faptul că temperaturile continuă să crească.

Echipa de oameni de ştiinţă explică faptul că aceşti gheţari se topesc mai repede în partea de jos, din cauza faptului că punctul de îngheţ urcă din ce în ce mai mult. Walter Immerzeel, cercetător la Universitatea din Utrecht şi coautor al studiului, explică acest lucru: „Punctul de îngheţ oscilează în prezent între 3.200 m, în ianuarie, şi 5.500 m, în august, iar în scurt timp acest punct ar putea fi cu 800 – 1.200 m mai sus. Acest lucru înseamnă că se reduce cantitatea de zăpadă acumulată şi este expusă la dezgheţ, în lunile calde, mai bine de 90% din suprafaţa gheţarilor”, notează elmundo.es.

Patrick Wagnon, cercetător de la Institutul de Cercetare pentru Dezvoltare, din Grenoble, Franţa susţine că toate aceste estimări trebuie confirmate şi prin alte studii, deoarece există încă multe necunoscute. Însă, dacă previziunile şi calculele oamenilor de ştiinţă se dovedesc adevărate, doar gheţarii care se află la peste 7.000 m vor rezista, în timp ce toţi ceilalţi vor fi sortiţi dispariţiei, relatează glacierhub.org.

Cei peste 50.000 de gheţari din Himalaya furnizează aproape o treime din apa dulce a planetei. Aproximativ 1,5 miliarde de persoane depind de această apă pentru consum, agricultură şi energie, motiv pentru care reducerea în volum a gheţarilor devine o problemă din ce în ce mai acută, potrivit washingtonpost.com. La aceasta se adaugă problema inundaţiilor sau cea a avalanşelor şi chiar a cutremurelor.

Foto: Wikimedia

DISTRIBUIE: