10 lucruri pe care am fi dorit să le ştim la 21 de ani

43389

Pus faţă în faţă cu posibilitatea ipotetică de a avea din nou 21 de ani dar cunoştinţele de la 64 de ani, Dr. Mark Rutland - autor a 13 cărţi religioase şi responsabil cu „plantarea" de biserici - a scris o postare complexă cu cele mai importante 10 lucruri pe care orice tânăr ar trebui să le aşeze pe lista de priorităţi.

Prima lecţie pe care Rutland şi-ar fi dorit să o ştie la 21 de ani este că vindecarea interioară este mai importantă decât succesul. A încerca să negi, să ignori sau să găseşti o rezolvare temporară pentru rănile interioare este un demers ineficient pe termen lung. Tentaţia este de a crea o realitate alternativă, unde succesul si aparenţele par reale. De aceea, autorul consideră că trebuia să facă pace cu el însuşi mai devreme, poate chiar de când aceste probleme au apărut.

A doua lecţie este că „mila este mai importantă decât dreptatea”. Cei care doresc să facă dreptate, fie că sunt biserici sau indivizi, dar care nu au grijă să cultive şi milă ar trebui să se pregătească pentru o recoltă a mâniei, care să promoveze superioritatea şi legalismul, iar nu mila.

În completarea acestei lecţii, Rutland mai spune şi că bunătatea este mai de valoare decât dreptatea. Autorul îşi aminteşte că în tinereţe era foarte vehement şi că nu ţinea cont de sentimentele celor din jur, atâta vreme cât avea dreptate. Însă puterea bunătăţii este mai mare decât a unui argument care îl lasă fără răspuns pe adversar şi, în plus, poate schimba inima oricărui om.

A patra lecţie este că a ajuta este mai bine decât a fi ajutat. În lumea contemporană şi chiar în biserică, oamenii s-au obişnuit cu un catering material şi spiritual, de aceea sunt obişnuiţi să li se ofere. „A avea grijă, nu a fi în grija cuiva, este ceea ce Christos avea în minte pentru creştini. Îmi doresc să fi schimbat mai multe scutece în locul soţiei. Mi-aş fi dorit să pregătesc mai multe prânzuri, să car mai multe sacoşe, să ţin mai multe uşi şi să despovărez mai des pe cei din jur”, declară el.

A cincea lecţie este să nu fugim de suferinţă. Tinerii fug de situaţiile în care inima lor are de suferit. Însă Rutland explică faptul că prin suferinţă oamenii devin maturi, deplini, întregi.

Dacă ar putea să ia viaţa de la început, autorul ar dori să ştie şi că adevărul poate fi dureros, dar acceptarea lui te eliberează. „Nu ar trebui să ne fie teamă să aflăm sau să spunem adevărul despre noi. Acesta este primul pas pentru a ne schimba în bine”, scrie Rutland.

A şaptea lecţie importantă pentru tineri este că învăţarea este mai mare decât educaţia. Învăţarea presupune descătuşarea curiozităţii referitoare la ceea ce îţi stă în faţă, acceptarea procesului, răbdarea de a reţine ce este important şi mai puţin atenţia asupra notelor sau calificativelor. Aceasta este învăţarea care trece dincolo de băncile şcolii şi care devine un obicei benefic tot restul vieţii.

A opta lecţie este că dăruirea este mai dulce decât primirea. Rutland vorbeşte aici despre generozitatea financiară, materială faţă de cei care au mai puţin. În faţa lui Dumnezeu, o inimă sinceră care oferă din ceea ce are este beneficiara unor binecuvântări mult mai importante decât puţinul pe care l-a oferit.

A noua lecţie pe care autorul creştin ar fi dorit să o fi ştiut la 21 de ani este că iertarea nu repară tot. Există lucruri, relaţii şi inimi care, odată rănite, nu mai pot fi vindecate, chiar dacă îţi ceri iertare. În consecinţă, chiar dacă aceasta este o lecţie mai puţin plăcută, Rutland îşi doreşte să fi fost mai puţin insensibil, mai puţin necugetat şi mai atent la cei din jur.

În cele din urmă, ultima lecţie este că rugăciunea este mai puternică decât persuasiunea. „Am văzut cum Dumnezeu a întors inimi, a schimbat organizaţii şi a topit opoziţia unora doar în urma rugăciunii mele. Dacă aş avea azi 21 de ani, aş petrece mai mult timp vorbind cu Dumnezeu şi mai puţin timp încercând să îi conving pe ceilalţi să-mi ofere ce doresc”, conchide Rurland.