Atleţii ruși apără legea împotriva propagandei homosexuale

14

Câștigătoare de două ori a medaliei de aur, atleta Yelena Isinbayeva, și-a exprimat în mod public sprijinul pentru legea votată în unanimitate de parlamentul rus, care interzice „promovarea relaţiilor sexuale nenaturale", și a rugat comunitatea internaţională să înţeleagă că fiecare ţară este diferită și că legile trebuie respectate.

Ea a mai precizat că protestele recente împotriva legii „arată lipsă de respect faţă de ţara noastră, de cetăţenii noștri. Poate că suntem diferiţi de europeni și de oameni din alte ţări. Avem legile noastre pe care toată lumea trebuie să le respecte. Când mergem în alte ţări, încercăm să le respectăm legile. Nu încercăm să impunem regulile noastre la ei în ţară", citează Christian Post.

Legea care interzice discuţiile despre homosexuali și drepturile lor civile în prezenţa minorilor, dar și orice atitudini ce pot fi percepute ca fiind pro-gay, exprimate în public sau pe site-uri de socializare, a cauzat o întreagă controversă, având în vedere că Olimpiada de Iarnă din februarie 2014 va avea loc la Soci. Comunitatea internaţională a cerut ţărilor participante, dar și sponsorilor Olimpiadei să boicoteze evenimentul. CIO, Comitetul International Olimpic, a trebuit să dea asigurări că toţi atleţii ce vor participa la jocurile de iarnă, inclusiv cei din comunitatea LGBT, sunt „bineveniţi" și că guvernul rus i-a asigurat că prevederile legii nu vor fi aplicate acestora în cele 18 zile de competiţii. În mod normal, sub noua lege, cetăţenii străini care nu se conformează rigorilor ar fi expulzaţi cu interdicţia de a reintra în Rusia.

Oficialii ruși, care au precizat în mai multe rânduri că nu sprijină discriminarea pe bază de orientare sexuală, susţin că nevoia legii se trage din criza demografică cu care se confruntă Rusia. Legea susţine valorile familiei tradiţionale și este făcută să încurajeze stabilizarea unităţii familiale pentru a avea o populaţie sănătoasă. Tot în același scop, parlamentul rus a aprobat o lege care penalizează financiar cuplurile care vor să se despartă, rata divorţurilor contribuind și ea din plin la distrugerea unităţii familiei tradiţionale.