A fost găsit autorul filmului ce îl denigrează pe Profetul Mohamed

245

Autorităţile federale americane l-au identificat pe autorul filmului anti-musulman care a pus pe jar întregul Orient, în care Profetul Mahomed este prezentat ca un homosexual ce se îndoieşte de misiunea sa de a fi profetul lui Allah. În prezent, Nakoula Basseley este sub protecţia poliţiei din California.

Declaraţiile iniţiale ale lui Nakoula, potrivit cărora îl cunoaşte pe Sam Bacile, cel care a postat videoclipul tradus pe Youtube, au fost contrazise de poliţişti, care au declarat că Nakoula şi Bacile sunt una şi aceeaşi persoană.

Imediat după confirmarea informaţiilor, Nakoula, de 55 de ani, a solicitat protecţia poliţiei. De miercuri seară, casa acestuia, aflată la 40 de kilometri sud de Los Angeles, este sub supraveghere.

Dezvăluirea identităţii regizorului a clarificat şi întrebările legate de apartenenţa sa religioasă. Nakoula este creştin ortodox copt. Copţii sunt cea mai numeroasă minoritate religioasă în Egipt.

Videoclipul controversat, în care Profetul Mahomed este ridiculizat, a intrat în atenţia publică pe 11 septembrie, când a apărut pe Youtube, subtitrat în arabă. Materialul a dus la numeroase manifestaţii anti-americane în Egipt, Libia şi Yemen, soldate cu moartea a patru americani, între care şi ambasadorul SUA în Libia.