A murit liderul evanghelic John Stott

116

Miercuri 27 iulie a murit la Londra cunoscutul autor și lider evanghelic John Stott, la vârsta de 90 de ani. A fost capelan al reginei Angliei timp de 3 decenii. Celebrul Billy Graham l-a recunoscut pe Stott drept „cel mai respectat cleric din lumea de azi".

Într-un interviu acordat agenţiei AP, Benjamin Homan, președintele organizaţiei John Stott Ministries, a spus că Stott a murit la reședinţa sa, înconjurat de prieteni și apropiaţi. Nu a fost căsătorit niciodată. În ultimele momente de viaţă John Stott și cei din jurul său au ascultat Mesia de Handel și au citit din Scriptură. Cauza morţii nu a fost specificată, dar vârsta înaintată a dus la deteriorarea organismului în ultima perioadă.

John Stott a influenţat major creștinismul contemporan prin scrieri și predicare în ultimii 50 de ani. A fost hirotonit de Biserica Anglicană în 1945. Este considerat unul dintre principalii autori ai 1974 Lausanne Covenant (vezi video), o declaraţie de credinţă și de misiune a evanghelismului ca mișcare globală. Între anii 1959-1991 a slujit în postul de capelan al reginei. În anul 2005 a fost listat în topul 100 al Time între cei mai influenţi oameni ai lumii. În 2006 a fost făcut cavaler de regina Angliei (Commander of the British Empire) pentru „slujirea în lumea academică creștină și în lumea creștină".

A scris peste 50 de cărţi, iar drepturile de autor le-a canalizat spre burse, în special pentru studenţii veniţi din ţări în curs de dezvoltare. Cartea sa Basic Christianity a fost tradusă în peste 60 de limbi. În limba română sunt de asemenea numeroase titluri traduse.

Rev. Billy Graham l-a descris ca fiind „cel mai respectat cleric din lumea de azi". „Lumea evanghelică a pierdut unul dintre cei mai mari purtători de cuvânt ai săi", a spus Graham la auzul veștii morţii lui Stott. Rick Warren, pastorul megabisericii Saddleback l-a vizitat recent pe Stott considerându-l un „gigant" și „unul dintre cei mai apropiaţi mentori" ai săi.

Înainte de a se retrage din viaţa publică, în 2007, John Stott și-a încheiat misiunea printr-o o serie de prezentări, adresând publicului următoarele cuvinte: „Dumnezeu vrea ca poporul Său să fie asemeni lui Hristos. Dacă vrem să fim creștini trebuie să fim ca Hristos."