Arheologii anunţă descoperirea orașului biblic Dalmanuta

402

Dalmanuta, un oraș biblic menţionat în Evanghelia după Marcu ca locul în care s-a dus Iisus după a doua înmulţire a pâinilor, ar fi fost descoperit de arheologi.

„Au mâncat și s-au săturat și au ridicat șapte coșniţe pline cu rămășiţele de firimituri. Erau aproape patru mii de inși. În urmă, Isus le-a dat drumul.Isus a intrat îndată în corabie cu ucenicii Săi și a venit în părţile Dalmanutei." (Marcu 8: 8-10)

O echipă de arheologi condusă de Ken Dark, de la Universitatea Reading, din Marea Britanie, își atribuie descoperirea făcută pe coasta de nord-vest a Mării Galileei, în Valea Ginosar. Tot în aceeași locaţie s-au găsit în 1986 rămășiţele unei bărci care data de acum 2.000 de ani și care este cel mai faimos artefact din zona respectivă.

Dovezile găsite de arheologi sugerează că orașul fusese prosper în vremurile antice. Dark a scris într-un articol publicat în cea mai recentă ediţie a jurnalului Palestine Exploration Quarterly, că vasele și ancorele găsite, împreună cu faptul că plajele oferă acces bun pentru bărci, sugerează că ar fi fost un oraș de pescari.

Obiectele de ceramică descoperite mai arată și că în comunitate trăiau atât evrei, cât și oameni care practicau o religie politeistă. Orașul se află la doar 150 de metri faţă de un alt oraș antic, identificat ca Magdala. Dark nu este cu totul convins că noul oraș descoperit este Dalmanuta, dar dovezile descoperite până acum sprijină această ipoteză, scrie LiveScience.