Cel mai vechi sistem nedescifrat de scriere, la un pas de a fi decodificat

62

Cercetătorii de la Universitatea Oxford sunt pe cale să descifreze cel mai vechi sistem de scriere neînţeles până acum.

Un proiect internaţional de cercetare urmărește să aducă la lumină secrete vechi de 5.000 de ani, încapsulate în scrierile proto-elamite, dezvoltate în zona care, în prezent se află în sud-vestul Iranului.

„Cred că am ajuns, în sfârșit, la punctul la care putem face o descoperire epocală," a declarat profesorul Jacob Dahl, cercetător la Wolfson College, Oxford și director al Ancient World Research Cluster. Dahl mizează pe ajutorul pe care cercetătorii îl vor avea în urma folosirii unui „dom fotografic", capabil să imortalizeze imagini ale tabletelor cu scrieri , la o fineţe a detaliilor inaccesibilă până acum.

Imaginile obţinute cu domul care fotografiază tabletele în toate luminile posibile vor fi circulate în rândul oamenilor de știinţă, la nivel internaţional, relatează BBC. Aceasta deoarece, așa cum spune Dahl, descifrarea scrierilor antice este un proces extrem de anevoios, care nu capătă succes doar în urma unor revelaţii avute de cercetătorii singuratici, ci în urma colaborării și a muncii de echipă a numeroși cercetători, din diverse colţuri ale lumii.