Rusia: Teologia, predată la Universitatea de Fizică Nucleară

120

Într-un climat tensionat între Biserica Ortodoxă Rusă şi societatea civilă, după cazul Pussy Riot, Universitatea Naţională de Studii Nucleare, este pe cale să deschidă un nou departament, dedicat studiilor teologice.

Decizia, care se pare că vine din partea Universităţii şi a fost luată încă din anul 2010, a provocat controverse, mulţi interpretând iniţiativa drept încă un pas „invaziv" al Bisericii Ortodoxe Ruse în societate.

Departamentul de studii religioase va fi prezidat de către Mitropolitul de Volokolamsk, Ilarion, preşedinte al Departamentului Sinodal pentru Relaţii Externe al Patriarhiei Moscovei. Cursurile de Istoria Bisericii, de Dogmă şi Cultură Religioasă nu vor fi obligatorii, studenţii având libertatea să îşi exprime opinii diferite, sau chiar contrare, a anunţat conducerea Universtităţii, conform Forbes.

Conform site-ului LăcaşuriOrtodoxe, iniţiativa vine într-un moment în care BORu pregătește un document intitulat „Echilibru între credinţă și știinţă", în care se va expune relatia dintre credinţă și știinţă, două domenii care nu sunt neapărat în contradicţie, a explicat Patriarhia Rusă.