Trezorierul Vaticanului, acuzat de pedofilie

357

Cardinalul George Pell, personalitatea catolică de rangul cel mai înalt din Australia, a fost pus sub acuzare pentru multiple abuzuri sexuale asupra unor copii. În 2014 a fost desemnat trezorier al Vaticanului de către papa Francisc, urmând să asigure mai multă transparenţă. Din această funcţie este considerat al treilea cel mai important om din Biserica Catolică.

Poliţia din statul australian Victoria a anunţat că l-a inculpat pe George Pell, în vârstă de 75 de ani, pentru agresiune sexuală. Incidentele nu sunt de dată recentă. Acuzaţiile formulate împotriva cardinalului Pell au apărut după o anchetă îndelungată cu privire la răspunsul instituţiilor din Australia faţă de abuzurile sexuale comise asupra unor copii. Ancheta a fost solicitată de guvern în 2012, iar comisarul-adjunct Shane Patton a precizat că există mai multe plângeri cu privire la fapte derulate cu mai mulţi ani în urmă. Pell a negat în mod categoric acuzaţiile, care datează din perioada în care era preot în Ballarat, oraşul său natal. Ulterior a devenit arhiepiscop de Melbourne şi apoi de Sydney.

Cardinalul a fost audiat până acum în trei rânduri, recunoscând totuși în faţa comisiei de anchetă că a „eşuat” în gestionarea problemei preoţilor pedofili din statul Victoria, în anii ’70. „Îmi păstrez poziţia asupra a ce am spus în faţa comisiei regale şi în alte locuri. Trebuie să aşteptăm până la finalul procesului şi, evident, voi coopera în totalitate”, a adăugat Pell, citat de The Guardian. 

După anunţul făcut de autorităţile australiene, Vaticanul a anunţat că George Pell urmează să revină în Australia, pentru a fi audiat. „Cardinalul Pell va reveni în Australia, cât de curând posibil, pentru a-și spăla reputaţia, după ce va primi aprobarea doctorilor”, a anunţat Biserica Catolică.

Situaţia aceasta este rezultatul direct al lansării unei investigaţii de către Comisia Regală cu privire la abuzurile sexuale comise în Biserica Catolică. Investigaţia statului australian a scos la iveală că până la 7% din preoţii catolici au fost acuzaţi de comiterea unor fapte de pedofilie în perioada 1950-2010. Peste 40% dintre bisericile catolice sunt vizate de aceste acuzaţii, conform BBC. Aceste fapte nu au fost niciodată investigate, deşi autorităţile religioase aveau rapoarte complete despre preoţii problematici.

Membrii comisiei au primit informaţii despre 4.444 de presupuse incidente de pedofilie raportate autorităţilor religioase în ultima jumătate de veac și au discutat cu mii de supravieţuitori şi au ascultat mărturiile copiilor abuzaţi în biserici, orfelinate, cluburi sportive sau şcoli. Vârsta medie a victimelor era 10-11 ani, iar preoţii catolici vizau atât fete, cât şi băieţi. Copiii erau ignoraţi sau, chiar mari rău, pedepsiţi. Acuzaţiile nu erau niciodată investigate. Preoţii erau mutaţi. Membrii parohiei în care ajungeau preoţii nu ştiau nimic despre acuzaţii. Documentele nu erau păstrate sau erau distruse. „Aceste numere sunt şocante, sunt tragice şi imposibil de justificat. Aceste date, precum şi tot ce am auzit în ultimii patru ani, pot fi interpretate într-un eşec uriaş din partea Bisericii Catolice de a apăra copiii din Australia”, a declarat directorul executiv al Comisiei Regale.

S-a ajuns la această spirală a tăcerii fiindcă prioritară a fost imaginea bisericii. De fapt, papa Benedict a recunoscut existenţa unei griji excesive pentru reputaţia bisericii şi „evitarea scandalului a avut ca rezultat eşecul de aplicare a canonului de pedepse şi eşecul de a proteja demnitatea celor implicaţi”.

Nu doar autorii de facto ai acestor abuzuri au partea lor de vină, ci și cei care au știut și au ales să ignore ce au văzut. Diane Langberg, specialistă în psihologia familiilor creștine, atrăgea atenţia că mulţi creștini adoptă o mentalitate de martir, iar „sintagma «răstignirea eului» a acoperit o mulţime de păcate”. Acest fapt este posibil din cauza unei tendinţe eronate de a-L confunda pe Dumnezeu cu biserica, susţine Ministry Today.