Majoritatea rușilor au încredere în Biserică și în Patriarh

44

Nu mai puţin de 73% dintre ruși sunt siguri că Biserica Ortodoxă Rusă joacă astăzi un rol pozitiv în viaţa ţării, în timp ce doar 2% nu împărtășesc această convingere, relevă un sondaj al Fundaţiei privind Opinia Publică, citat de Interfax.

Circa 64% dintre ruși spun că cu încredere în Biserica Rusă și 56% au încredere în patriarhul Kirill. Numai 8% dintre respondenţi nu au încredere nici în Biserică, nici în patriarh, în vreme ce 14% dintre participanţii la sondaj au doar parţial încredere.

Sondajul efectuat în perioada 28-29 aprilie a mai relevat că 68% dintre ruși se consideră creștini ortodocși, 6% au aderat la islamism, 1% aparţin de alte confesiuni creștine, iar 20% spun că sunt atei.

Aproape jumătate dintre respondenţi (44%) au declarat că „încearcă să asculte de unele din indicaţiile bisericii", în timp ce alţi 5% au mărturisit că fac acest lucru „cu stricteţe și rigoare", iar 18% nu ascultă deloc sfaturile bisericii.

Interesant, în timp ce 19% dintre respondenţi au declarat că au observat criticile recente aduse în presă la adresa bisericii Ortodoxe Ruse, majoritatea copleșitoare a participanţilor la sondaj (73%) spun că nu au văzut nicio urmă de astfel de criticism.