Esenţiale azi, 5 februarie

138

Asia

Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 490

Numărul deceselor cauzate de coronavirus a ajuns la 490 în China. Sunt 24.394 de persoane infectate, dintre care 3.219 într-o stare gravă. Statele Unite au anunţat o colaborare cu laboratoarele farmaceutice Regeneron în vederea conceperii unui tratament contra noului virus. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a acuzat anumite ţări bogate că se află „într-o întârziere foarte mare” în ceea ce priveşte împărtășirea informaţiilor despre coronavirus, solicitând o mai mare solidaritate internaţională. Rata mortalităţii în urma infecţiei cu noul virus a scăzut cu 2,1 procente.

Companiile aeriene americane United şi American Airlines au anunţat suspendarea zborurilor către Hong Kong, după anunţarea unui prim deces cauzat de noul coronavirus pe acest teritoriu. Cele două companii îşi întrerupseseră deja zborurile spre China continentală. Rusia va crea o zonă de carantină în regiunea Tiumen (Siberia) pentru ruşii evacuaţi din China. Banca Centrală din China a intervenit masiv în piaţă, investind zeci de miliarde de dolari pentru a stabiliza bursele după scăderea puternică de ieri.

 

Orientul Mijlociu

Atacuri israeliene în Fâșia Gaza

Avioane israeliene au lovit în această dimineaţă ţinte ale Hamas în Fâşia Gaza, ca răspuns la tiruri cu proiectile şi lansări de baloane incendiare spre teritoriul israelian. Anterior, membri ai miliţiilor au lansat din Gaza trei proiectile şi câteva baloane explozive spre sudul Israelului. După anunţarea planului de pace al președintelui Trump, au fost lansate aproape zilnic rachete, obuze de mortier şi baloane explozive dinspre Fâșia Gaza. Palestinienii resping categoric planul american, ca și statele musulmane și Uniunea Europeană. Preşedintele Israelului, Reuven Rivlin, a pledat pentru relansarea negocierilor directe cu Autoritatea Palestiniană.

 

Europa

Marea Britanie interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină din 2035

Marea Britanie va interzice vânzarea de noi automobile echipate cu motoare pe benzină și motorină, precum și a automobilelor hibride, începând din 2035, cu cinci ani mai devreme decât se preconiza anterior.

Poliţia franceză a evacuat ultima tabără de migranţi din Paris

Poliţia din Paris a evacuat marţi ultima mare tabără de corturi populată de migranţi ridicată în capitala franceză, 427 de persoane fiind duse în adăposturi. Taberele de corturi populate de migranţi s-au extins în nordul Parisului în ultimii ani, în special după ce tabăra din portul Calais a fost dezafectată, în 2016. Poliţia a realizat zeci de evacuări.

Profesorii din Ungaria se opun programei școlare a guvernului Orban

O asociaţie a profesorilor din Ungaria a protestat marţi faţă de adoptarea unei noi programe şcolare, despre care afirmă că a fost concepută de partidul premierului Viktor Orban (Fidesz) în aşa fel încât să promoveze agenda naţionalistă a acestuia şi să limiteze libertatea academică.

Polonia, prima economie emergentă care emite titluri de stat cu dobândă negativă

Polonia a devenit luni prima ţară cu piaţă emergentă care vinde obligaţiuni guvernamentale la dobândă negativă. Cea mai mare economie a Europei de Est a strâns 1,5 miliarde de euro din vânzarea de obligaţiuni guvernamentale pe cinci ani, la un randament de minus 0,102%. Un randament negativ înseamnă că cel care cumpără obligaţiunile plăteşte pentru privilegiul de a deţine titluri emise de stat.

Grecia oferă stimulente financiare pentru creșterea natalităţii

Grecia oferă 2.000 de euro pentru fiecare cuplu care va avea un copil. Populaţia Greciei ar putea scădea cu o treime în următoarele trei decenii dacă nu se vor lua măsuri pentru creșterea numărului de nașteri. Până în 2050, aproximativ 36% din populaţia ţării va avea vârsta de peste 65 de ani.

Biserica Ortodoxă Rusă nu va mai binecuvânta armele de distrugere în masă

Biserica Ortodoxă Rusă analizează posibilitatea de a nu mai binecuvânta armele de distrugere în masă ale armatei ruse, potrivit unui document publicat pe site-ul Patriarhiei, care subliniază în același timp că „apărarea Patriei cu armele în mâini este binecuvântată de Biserică” și asigură că nici „rugăciunea pentru soldaţi”, nici binecuvântarea apelurilor sau a mijloacelor de transport nu sunt puse în discuţie.

Rusia acuză Norvegia că îi restricţionează activitatea în Arctica

Rusia a acuzat marţi Norvegia să îi restricţionează activităţile în arhipelagul arctic Svalbard şi a anunţat că doreşte discuţii cu Oslo pentru rezolvarea problemelor. Schimbările climatice au făcut zona accesibilă, iar Rusia şi-a extins prezenţa militară. Teritoriul este reglementat de un tratat din 1920, care acordă Norvegiei suveranitatea, dar permite altor semnatari, inclusiv Rusiei, drepturi de rezidenţă şi drepturi comerciale.

 

Australia și Oceania

Mii de locuitori ai Noii Zeelande, evacuaţi din cauza inundaţiilor

Inundaţiile grave au forţat miercuri mii de locuitori ai Insulei de Sud din Noua Zeelandă să-şi părăsească locuinţele, în timp ce sute de turişti au rămas blocaţi. Regiunea Southland a declarat stare de urgenţă după căderea a peste 1.000 de milimetri de precipitaţii în 60 de ore.