Fenomenul penticostal-harismatic va fi studiat la nivel global

300

„Penticostalismul la nivel global este una dintre mișcările religioase cu cel mai mare dinamism și potenţial de transformare ale secolului 21", afirmă Kimon Sargeant, vicepreședinte al John Templeton Foundation, citat de publicaţia Pentecostal Evangel.

   

    Fundaţia John Templeton va sponsoriza Centrul pentru Cultură Religioasă și Civică a Universităţii Carolina de Sud pentru un studiu la nivel global al fenomenului penticostal-harismatic. Suma de 3.5 milioane de dolari este alocată acţiunii conduse de 16 echipe de teologi și cercetători, în 5 centre și 23 de ţări. Zonele de interes sunt Asia, Africa, America Latină și fosta Uniune Sovietică.

    Sargeant afirmă că „cercetătorii selectaţi au o ocazie unică de a ajuta pe teologi și publicul larg în înţelegerea modului în care această mișcare – inspirată de o puternică experienţă de închinare și religioasă – schimbă peisajul cultural, social și religios peste tot în lume." O parte dintre proiectele planului vizează investighează și impactul asupra societăţii civile și politicii.

    „Timp de ani de zile, observatorii au recunoscut influenţa enormă a creștinismului penticostal-harismatic la nivel mondial, dar subiectul nu a atras niciodată ca întreg atenţia forurilor academice, și cu atât mai puţin în componenta educaţională." afirmă Philip Jenkins, profesor de studii istorice și religioase la Pennsylvania State University.

    Enciclopedia Britanică menţionează faptul că peste 100 de denominaţiuni se regăsesc sub umbrela Penticostalismului. În România, între cele 18 culte sau asociaţii religioase recunoscute, se numără și Uniunea Penticostală – Biserica lui Dumnezeu Apostolică, fiind a patra din ţară la nivelul numărului de membri, după cea ortodoxă, catolică și reformată. La recensământul din 2002, în România și-au declarat apartenenţa la Biserica Penticostală 324.462 de persoane, cu cea mai mare pondere în Nordul Moldovei, Transilvania și Banat. În Bistriţa și Suceava reprezintă peste 6% din populaţia totală. Din punct de vedere etnic, penticostalii din România sunt români în proporţie de 85.2%, urmaţi de rromi cu 10.6%, ucraineeni și maghiari puţin sub 2% și alte etnii sub 0.2%.